Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilane leiutas kätepesutaimeri (1)

Kristina Õun
, Reporter
Copy
KÄED PUHTAKS: Gerti väljamõeldud seade näitab inimestele konkreetset aega, et käsi piisavalt kaua pestaks nii, nagu seda on soovitanud Maailma Terviseorganisatsioon.
KÄED PUHTAKS: Gerti väljamõeldud seade näitab inimestele konkreetset aega, et käsi piisavalt kaua pestaks nii, nagu seda on soovitanud Maailma Terviseorganisatsioon. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Starttulevikku.sportland.ee veebilehel on käimas kampaania, mille eesmärgiks on anda noortele võimalus ellu viia ideid, mis kutsuvad esile positiivseid muutusi meie ühiskonnas ja keskkonnas. Oma leiutisega osaleb konkursil ka 17-aastane Gert Lonks, kes leiutas 20-sekundilise kätepesu tõhustamiseks mõeldud kätepesutaimeri.

Konkursi auhinnaks on 2000 euro suurune stipendium ja 30-päevane mentorlus Sportlandi poolt.

Saaremaa ühisgümnaasiumi 10.c klassi õpilane Gert Lonks leiutas seadme, mille saab kinnitada kraanikausi kohale seina külge. “Selle küljes on infrapunaandur, mille käivitamiseks piisab, kui viibutada kätt sellest 15 cm kaugusel, andur omakorda käivitab LCD-displei. Displei pealt hakkab aeg jooksma kahekümnest sekundist allapoole, kuniks tuleb ette sõna “Lõpp!”. Seade on kontaktivaba, mis näitab inimestele konkreetset aega, et käsi piisavalt kaua pesta nii, nagu seda Maailma Terviseorganisatsioon on soovitanud,” seisab leiutise kirjelduses.

Gert Lonks ütles, et idee on tal juba varem kirja pandud. “Nagu teada, siis idee ei tule tahte pealt, vaid tuleb täiesti suvalisel hetkel. Juhuslikult sattusin Facebookis postituse otsa, kus oli kirjas, et Sportland korraldab ideekonkurssi ja otsustasingi osaleda,” rääkis ta. “Täitsin vajaliku ankeedi ära, lappisin kokku prototüübi, mis täidab oma ülesannet nii, nagu on vaja. Kuna jooksin ajaga võidu, siis prototüüp tuli üpris kohmakalt välja.” 

Gert lisas, et teda päästsid juba olemasolevad skeemid, mismoodi peaks komponente omavahel ühendama ning kuigi riistvara kokkupanek ei olnud väga keeruline, lasi ta leiutise kindluse mõttes veel mõnel inimesel üle vaadata. “Kui ma tarkvaraga pidin tegelema selles töös, siis minu panus sellesse oli küll väike, aga mitte olematu. Pidin appi kutsuma arvutiõpetuse õpetaja, kes ise on tegelenud programmeerimisega ning teab, kuidas asi käib,” rääkis ta.

Gerti leiutisele saab hääle anda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles