Teadlased: räimesaak ikaldus halbade asjade kokkulangemise tõttu (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli mereinstituudi juht Markus Vetemaa (fotol) ja vanemteadur Tiit Raid uurisid Saarte Hääle palvel olukorda ning tõdesid, et Saaremaal toimunu põhjuseks on segu keerulistest talvistest ja kevadistest ilmastikuoludest ning Läänemere avaosa räimevaru madalseisust.
Tartu ülikooli mereinstituudi juht Markus Vetemaa (fotol) ja vanemteadur Tiit Raid uurisid Saarte Hääle palvel olukorda ning tõdesid, et Saaremaal toimunu põhjuseks on segu keerulistest talvistest ja kevadistest ilmastikuoludest ning Läänemere avaosa räimevaru madalseisust. Foto: Erakogu

Kevadine rannapüük, mis paljudele kaluritele suurema osa leivast lauale toob, kuivas sel aastal kokku kolm korda. Tavapäraselt kahe- ja kolmesaja tonni vahele jääv püüginumber kahanes 70 tonni peale. Kohalikud kalurid põhjust öelda ei oska. 

Saaremaa rannakalurite tänavune aegade viletsaim räimesaak Liivi lahest oli teadlaste hinnangul tingitud peamiselt ilmast. 

"Möödunud talv oli erakordne," märkis Tartu ülikooli mereinstituudi juht Markus Vetemaa tingimuste kohta, kus veetemperatuur oli suhteliselt kõrge, püsivat jääkatet ei tekkinud ja räime kudemise eelsel ajal oli palju torme, mistõttu oli vesi tugevalt segunenud. Selle tagajärjel ei saanud räimed tavapärast "temperatuurisignaali" tihedate kudekarjade moodustumiseks. Selliste suurte kudekoondiste puudumine tähendab aga kehva rannapüüki. Erilised tingimused võisid ka muuta tavapäraseid kudealadele suundumise teekondi ja seeläbi erinevaid kudealasid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles