JUHTKIRI Kadunud räime otsinguil

Saarte Hääl
Copy
Räimepüük. Pilt on illustratiivne.
Räimepüük. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kevadised kasinad räimesaagid panid nii rannakalureid kui ka traalimehi käsi laiutama: mis nüüd lahti? Rannapüügi kogused olid kolm korda väiksemad kui keskmistel aastatel. Heade aastate tulemusest jäädi väga kaugele. 

"Ühe aasta pealt ei saa mingit järeldust teha," ütles üks traalikapten, kui temalt nadi aasta kohta küsiti. Kala tuleb ja kala läheb. Sellel on sada põhjust. Rannakalurid ei osanud midagi arvata, aga kui nirud püügiaastad korduma hakkavad, muutub olukord väga kurvaks. 

Kalateadlased oskavad õnneks olukorda seletada ning uudised on nagu ikka – head ja halvad. Hea uudis on, et väga suurt rolli mängis keeruline ilm, mis räime kudema suundumise üpris keeruliseks muutis. See ei pruugi järgmisel aastal enam korduda. Halb uudis on, et Läänemerest liigub Saaremaa poole vähe räime. Sellel on omad kaugemale ulatuvad põhjused. Üks neist on kindlasti see, et kalajahutehased ei hooli kala mõõtudest ning tehastele müügiks püütakse palju väikest noorräime. 

Loodetavasti paraneb ilm ja suudetakse piir panna ka väikese kala püügile ning priskemad saagid tulevad tagasi. Rannakalandus on Saaremaa elu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles