Oktoobriöö salapära peibutas kümneid inimesi

Copy
Telk. Foto on illustreeriv.
Telk. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

"Järgmise aasta oktoobris võiks öö looduses veeta vähemalt kolmsada osalejat ja viie aasta pärast – miks ka mitte – 3000!" kirjutab matkaklubi Tõll ja Piret juhatuse liige Käthe Pihlak.

10. oktoobril toimus Saaremaa matkaklubi Tõll ja Piret üleskutsel esmakordselt üritus "Öö looduses". Vaatamata tagasihoidlikule reklaamile veetis laupäeva öö vastu pühapäeva tavapärase katuseta üle 30 inimese.

Kui päev varem oli päikseline ja öösel sai tähti vaadata, siis laupäeva ööl katsid taevast tihedad vihmapilved. Nii võis näiteks Sõrves telgikatusel vihmapiiskade krõbistamist kuulda pea öö läbi. Seevastu pühapäeval sai asju pakkida ja telki kuivatada juba päikese käes.

Rõõmu teeb, et ettevõtmises osales igas eas inimesi – 5-aastastest 63-aastaseni. Oli nii üksi kui ka seltskonnaga looduses viibijaid. Kuigi kõige enam ööbiti Saaremaa erinevais paigus,  oli osalejaid ka Pärnu-, Hiiu- ja Harjumaal.

Matkaklubi Tõll ja Piret Facebooki lehel võib näha toredaid pilte, kuidas ööd mööda saadeti: telgis koduaias, metsas või hoopis auto katusel, kasvuhoones mugavalt sisseseatud madratsil, koduräästa all magamiskotis või metsaonni lakas. 

Paljud tegid õhtul lõket, eriti vaprad käisid lausa ujumas. Lapsed mängisid pimedas küünlavalgel omi mänge. Nii mõnedki tegid enne või pärast ööd matka. Muidugi kuulus ürituse juurde korralik matkatoit ja kaunis küünlavalgus. Kõik see tegi looduses viibimise eriliseks ja nauditavaks.

Esmaspäeva õhtuks nimed kirja pannud inimeste tagasiside on lootustandev: "Väga mõnus üritus!"; "Üllatavalt soe öö oli :)"; "Tore üleskutse, jätkake samas vaimus."; "Siit algabki uus tugev traditsioon!"; "Oli tore soe öö, üleskutse motiveeris telkima."; "Kuulis loodushääli varestest hirvedeni."; "Kõik läks hästi, hommikul päikesega hea tõusta."; "Väga tore algatus! Tehke järgmisel aastal jälle!"; "Tore oli lapsega sellel aastal viimast korda koduaias telkida. Õhtul/öösel sõitsid mööda mõned Saarest naasnud "häälekad" ralliautod, siis lõbusad peolised, haukudes pidasid korda kuskil koerad ja kõige lõpuks hakkas sadama. Laps oli väga õnnelik.".

Nii ei jäägi üle muud, kui kuulutada välja "Öö looduses 2021" kuupäev: 9. oktoober. Selle öö võivad kõik huvilised juba varakult broneerida. Nüüd on ka piisavalt aega, et täiendavat matkavarustust muretseda – kui on hirm, et külm muidu varbast näpistab. Tegelikult aga ei pea selle pärast muretsema – öö saab looduses veeta ka oma koduse lambavillateki all.

Kui norrakad 2015. aastal esimest korda sellist ööd jaanuarikuus korraldasid ja sellest võttis üle riigi osa 10 000 inimest, siis viis aastat hiljem septembris juba üle 100 000 inimese. Meie seame sihiks, et 2021 oleks vähemalt 300 osalejat ja viie aasta pärast – miks ka mitte – 3000! 

Kui tahame ja oskame loodusest lugu pidada, siis võib näha ka seda, kuidas loodus armastab meid vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles