Orissaarde plaanitakse ajalooteemalist väliekspositsiooni

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
AINULAADNE FOTO aastast 1963 näitab, milline nägi Orissaare välja mere poolt vaadatuna.
AINULAADNE FOTO aastast 1963 näitab, milline nägi Orissaare välja mere poolt vaadatuna. Foto: ROMAN JÜRISSON / ORISSAAREAJALUGU.EE

Orissaare ajalootoimkonna ja kohalike spordientusiastide ettevõtmisel kavandatakse Orissaarde spordiajaloo ja koduloo välinäitust, millest tulevikus võiks välja kasvada kohalikku kodulugu tutvustav muuseum.

Ajalootoimkonna üks eestvedajaid Gustav Kutsar ütles, et toimkond on üle kümne aasta tegutsenud virtuaalse mõttekojana, kuid nüüd pakkus kohalik osavallakogu välja idee panna kokku ka üks füüsiline väljapanek. “Spordientusiastidel on asju, mida nad tahaksid esitleda – karikaid, nimekate sportlastega seotud esemeid –, ja ka ajalootoimkonna valdusse on jõudnud kõrge ajaloolise väärtusega esemeid, näiteks ühe kunagise postiülema teenetemärk, mis saadeti Inglismaalt ja seisab praegu n-ö sahtlipõhjas,” rääkis Kutsar.

Ajalootoimkonna üks eestvedajaid Gustav Kutsar
Ajalootoimkonna üks eestvedajaid Gustav Kutsar Foto: arhiiv

Arutatud on kaheksa stendiga välinäituse kontseptsiooni, mis tutvustaks Orissaare erinevaid ajalooperioode, kultuurielu ja sporti. Praegu on Kutsari sõnul veel lahtine, kas paigaldada stendid alevikus ühe grupina, n-ö infokuubina, kus kaheksa stendi labürindis saab esitleda kuutteist erinevat teemat, või hajutatult, nii et stendid suunaksid inimesi ka erinevatesse kohtadesse, näiteks uisusadamasse või Orissaare tamme juurde. Idee elluviimiseks on Kutsari sõnul kavas asutada mittetulundusühing Orissaare Varamu, mis koondaks nii koduloouurimusi kui ka spordiajalugu. 

“Kaugem eesmärk oleks leida juba mingid ruumid, kus saaks näitust ka talveperioodil kas seintel või hoiukappides esitleda. Et Orissaare Varamul oleks üks koht, kuhu kogunevad museaalse väärtusega esemed,” selgitas ta. 

Oma ruumide olemasolu võimaldaks ka välinäituse teha pidavalt uueneva, nii et ühel hooajal on ühed teemad, järgmisel mingid teised ja vana väljapaneku materjalid eksponeeritakse siseruumides.

Näituse materjalid peaksid valmis olema tuleva aasta märtsikuuks. Kutsari sõnul on kindlasti plaanis läbi rääkida ka Orissaare rahvaga, et leida teemad, mis inimesi avalikus ruumis enim kõnetaksid.

Orissaare ajaloohuvilised on piirkonnaga seotud infot juba kümme aastat koondanud kodulehel www.orissaareajalugu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles