Ilmateenistus lubab lähipäevil lörtsi, lund peab veel ootama

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Lörtsisadu.
Lörtsisadu. Foto: Urmas Luik

Ehkki valdavalt on Lääne-Eestis oodata ikka vihma, lubab Eesti ilmateenistus, et alates pühapäeva õhtust võib sekka tulla ka lörtsi.

Laupäeva öö on kõrgrõhuvööndi mõjul rahulik, suurema sajuta, aga pilvekiht võib laialdaselt taevast katta. Õhutemperatuur on -1..+4, rannikul 8°C. Päeval algab põhja poolt läheneva madalrõhkkonna survel lääne- ja edelatuule tugevnemine, pärastlõunal on rannikul puhanguid 15 m/s. Paariks tunniks on sisealadel ka selgemat taevast, kuid Loode-Eesti kohale jõuab juba hommikupoolikul pilvekiht, mis edasi sisemaa suunas liigub. Suurem sadu veel ei jõua, aga pärastlõunal võib Eesti lääne- ja põhjaservas veidi vihma tibada. Õhutemperatuur on 6..10°C.

Pühapäeval tuleb üle Botnia lahe Soome madalrõhkkond, laieneb servaga üle Läänemere ümbruse ja tõstab lõuna- ja edelatuule väga tugevaks, Lääne-Eestis pöördub tuul loodesse. Vihmapilved jõuavad öösel Lääne-Eestisse ja liiguvad aeglaselt sisemaa suunas. Päeval on sadu laialdane, õhtul sajuhood hõrenevad, aga siis võib sekka juba lörtsi tulla. Õhutemperatuur on öösel 2..7, Kagu-Eestis 0°C ümber, saartel ja läänerannikul kuni 10°C, päeval 4..9°C.

Esmaspäeval eemaldub madalrõhkkond Laadoga taha ja selle lääneserva mööda algab taas külmema õhu sissetung. Hooti sajab vihma ja lörtsi. Tuul puhub edelast ja läänest, päeval pöördub loodesse ning võib väga tugevaks tõusta, rannikul puhanguti 18, saartel üle 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..+4, rannikul kuni 7°C, päeval 3..8°C.

Teisipäeval kaugeneb madalrõhkkond edasi Venemaa põhjaaladele ja kitsas kõrgrõhuhari liigub üle Eesti. Sajuhooge jääb harvemaks. Tugev lääne- ja loodetuul päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, rannikul kuni 7°C, päeval 4..9°C.

Kolmapäeva öösel kõrgrõhuhari juba eemaldub ja lääne poolt laieneb madalrõhkkonna serv ühes vihmapilvedega üle Eesti. Algul võib sekka ka lörtsi tulla, pärastlõunal sajuhood hõrenevad. Lõunakaare tuul tõuseb tugevaks. Õhutemperatuur on öö hakul -2..+3, saartel ja läänerannikul kuni 9°C, pärast keskööd õhutemperatuur tõuseb, päeval on 4..9, Lääne-Eestis kuni 11°C.

Neljapäeva ööks tihedamad vihmapilved eemalduvad, sajuhooge on harva ning ka tuul jääb veidi nõrgemaks. Päevaks jõuab Põhjamerele uus aktiivne madalrõhkkond ja laieneb jõuliselt üle mere, toob vihmasaju ning tõstab kagutuule tugevamaks. Õhumass on soojem ja temperatuur on öösel 2..7, saartel ja läänerannikul kuni 10, päeval 7..11°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles