Toidutööstused saavad küsida erakorralist toetust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Raha. Foto on illustreeriv.
Raha. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

PRIA-s algas eile toidutöötlejatele mõeldud COVID-19 kriisi mõjusid leevendava erakorralise toetuse taotluste eeltäitmine, taotluste vastuvõtt algab 28. oktoobril.

Toetus aitab lahendada likviidsusprobleeme, mis on tekkinud COVID-19 kriisi tõttu neil ettevõtetel, kes turustavad põllumajandustooteid ja toidukaupu välisturgudel. Seeläbi aitab toetus säilitada ettevõtete müügivõimekust ja konkurentsivõimet väljaspool Eestit.

Saaremaa Delifood OÜ juhatuse liige Sirle Puust ütles, et Eesti põllumajandus-kaubanduskoja ja toiduliidu liikmena on nad toetusmeetme avanemisega kursis juba kuu aega. Ettevõte plaanib toetust küsida küll. 

Pool Delifoodi toodangust müüakse välismaale ja eriti sai kannatada see osa ekspordist, mis läheb suurpakendis ja restoranidele. Kuus miljoni euro suuruse käibega ettevõte saab toetust küsida kuni 17 000 eurot. “Kasutada tuleb kõiki võimalusi, millest on abi,” sõnas Puust.  

Piret Ahun
Piret Ahun Foto: Erakogu

Karjas tegutseva Õun Drinks OÜ tegevjuht Piret Ahun ütles, et nende ettevõte toetust küsida ei saa. Toetuse saamine eeldab, et taotleja 2020. aasta teise ja kolmanda kvartali käive on võrreldes 2019. aasta teise ja kolmanda kvartali käibega langenud. Kolmel kevadkuul tabas joogitootjat drastiline kukkumine, ent suvi tõstis läbimüüki kõvasti. Eesti inimesed tarbisid sel suvel erilise hoolega just kodumaist toodangut. “Suvi oli meil üllatavalt hea ja tegi kõik käibe- ja kasumikaotused tagasi,” rääkis Ahun.   

Lahhentagge OÜ juht Tarmo Virki ei olnud enda sõnul eilse päeva seisuga erakorralise toetuse võimalusest kuulnudki. “Loomulikult meil käive kukkus ja uurime selle kohta kindlasti,” ütles ta.  Meetme kogueelarve on 1 522 000 eurot. 

Kui suur on toetus? 

Toetuse suurus tootjatele või töötlejatele ühe taotleja kohta vastavalt taotluse esitamisele vahetult eelnenud majandusaasta käibele:

  • 25 000 €, kui käive oli 10 000 000 kuni 50 000 000 €;
  • 17 000 €, kui käive oli 2 000 000 kuni 10 000 000 €;
  • 10 000 €, kui majandusaasta käive ei ületanud 2 000 000 €.

Taotlust saab eeltäita vahemikus 21.–27. oktoober  ja toetuse taotlusi esitada läbi e-PRIA 28. oktoobrist 4. novembrini. Toetus makstakse välja 2020. aastal. 

Täpsemat infot toetuse tingimuste ja määramise kohta leiab PRIA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles