Viikinginäitusel saab näha ka animatsiooni Salme lahingust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Viikingid laevadel. Pilt on illustreeriv
Viikingid laevadel. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Saaremaa muuseumi tulevaks suveks valmiva rändnäituse “Viikingid enne viikingeid” üheks tõmbenumbriks on mitmeminutine animatsioon kunagisest Salme lahingust.

Näitus põhineb Salmelt 2008. aastal avastatud kahel viikingite laevmatusel ja sellele järgnenud uurimistööl. Rohkem kui 10 aastat kestnud uuringud on lõpule jõudmas ja leiumaterjal saab koha Saaremaa muuseumis. Kuivõrd Salme viikingiretk dateeriti ligi 50 aastat varasemaks senisest uurijate poolt kokkulepitud viikingiaja algusest, panevad leiud ka ajalugu ümber hindama. Sellest tuleneb ka näituse pealkiri. 

Saaremaa muuseumi programmijuhi Taniel Varese sõnul saab näituse jagada kaheks. Esimene osa jutustab laevade leidmise ja väljakaevamiste lugu, samuti laevadest ja meeskondadest – kes nad olid, kust nad tulid, mida tegid. Teiseks saame teada uut ja huvitavat viikingite elust laiemalt, nende kommetest ja tegemistest nii meil kui ka mujal.

Stendide ja vitriinide kõrval rikastavad näitust nuti- ja käed-külge-lahendused. Lisaks jõuab külastajate ette 4-5 minutit kestev Salme lahingu animatsioon, mis põhineb leidude uurimistulemustel ja peaks looma üsnagi tõetruu pildi võimalikest Salmel toimunud sündmustest. Animatsioon valmib muinsuskaitseameti muuseumide kiirendi toetusmeetme rahastusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles