ÜLESKUTSE ⟩ Kui saate seireuuringule kutse, osalege kindlasti!

Ruth Kalda
, TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja
Copy
Koroonaproovi võtmine
Koroonaproovi võtmine Foto: Kristjan Teedema

Oktoobris alustasid Tartu ülikooli teadlased taas koroonaviiruse levimuse seireuuringut, et teha kindlaks viiruse leviku ulatus Eesti elanike seas. Kahe kuu vältel on nelja seireetapi käigus kavas testida kokku kuni 10 000 inimest üle Eesti. 

Terviseameti andmed näitavad, et viirus levib ka teadaolevatest kolletest väljaspool ja suure osa uute haigestumisjuhtumite puhul pole teada, kust nakkus on saadud. Samuti on suur nende nakatunute osakaal, kel tuntavaid haigusnähte pole. Praegune olukord on võrreldes oktoobri algusega, mil toimus seireuuringu viimane etapp, palju muutunud.  

Selleks, et viiruse edasise leviku ohjeldamiseks teadlikumalt meetmeid planeerida, on tarvis saada ülevaade viiruse tegelikust levimusest elanikkonnas. Meie uuring on tähtis ennekõike just viiruse varjatud leviku hindamisel. Esindusliku juhuvalimiga saame tõe-

truu pildi ka haigustunnusteta nakatunute hulgast, kes perearstide kaudu testima ei jõuaks. Mida suurem on varjatud levik, seda suuremat haiguspuhangut võib oodata. Haigestunute hulgas võib kahjuks olla aga ka neid, kes põevad haigust raskelt ja satuvad haiglasse.

Seireuuring tehakse neljas etapis. Iga etapi vältel testitakse juhuvalimi põhjal 2400–2500 inimest. 

Palume uuringuvalimisse sattunud inimesel vastata küsimustikule ning seejärel anda ninaneeluproov. Seda saab teha erinevate meditsiiniasutuste avalikes testimispunktides, mille tööd koordineerib Medicum. Puudega inimesed, eakad ja teised piiratud liikumisvõimalusega inimesed saavad proovi andmiseks testimisbrigaadi koju tellida. Proovid transpordib Synlab oma laborisse, kus neid analüüsitakse. 

Testitulemustega saab igaüks tutvuda tervise infosüsteemis aadressil digilugu.ee. Kõiki uuringu käigus tuvastatud nakatunuid küsitletakse regulaarselt, et jälgida haiguse kulgu. 

Uuringus osalemine on vabatahtlik, kuid epidemioloogiliselt keerulist olukorda arvestades palume kõigil valimisse sattunud inimestel kindlasti osaleda. Kõigi uuringusse kutsutute koostöövalmidusest sõltub, kas saame viiruse levikust võimalikult täpse pildi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles