Kahe lapse ema: aidata tuleb tegelikke abivajajaid

Saarte Hääl
Copy
Lapsed. Foto on illustreeriv.
Lapsed. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

"Toetused ja elatised võiksid olla vajaduspõhised, et tegelikke abivajajaid aidata," leiab kahe teismelise lapse ema, saarlane Hanna*.

Nõustun sellega, et elatis on praegu ühe lapse kohta suur. Selle suurus on aus vaid nende isade suhtes, keda oma lapsed ei huvita. Nende isade suhtes aga, kes väga palju oma lastega koos aega veedavad ja nende peale raha kulutavad ning ikkagi peavad täies mahus elatist maksma, on praegune elatissumma väga ebaaus.

"Kas teine laps peab põrandal magama? Ja ega ikka teismelise tütre riideid tema nooremale vennale ka väga edasi ei anna." 

Ma ei ole nõus sellega, et teise lapse elatist tahetakse vähendada. Seda plaani põhjendatakse sellega, et teisele lapsele pole näiteks vaja nii palju asju – nt mööblit ja rõivaid – osta. Selle peale küsin küll, et mismoodi ei ole vaja? Kas teine laps peab põrandal magama? Ja ega ikka teismelise tütre riideid tema nooremale vennale ka väga edasi ei anna.

Teine laps tarbib elektrit ja sööb samamoodi nagu esimene. Tema tahab samuti trennis käia nagu vanem õde või vend. Miks peaks teisele vähem elatist maksma kui esimesele?

Sama absurdne asi on riigipoolse lapsetoetuse erinevus kahe või kolme lapse puhul. Mul on kaks erinevast soost last, toetus on kokku 110 eurot. Lapsed on aktiivsed, tahavad trennides käia ja kulusid on omajagu. Samas on peresid, kus kasvab kolm poega või kolm tütart, kes jagavadki riideid ja mingi huvialaga ei tegele. Neile maksab riik 500 eurot kuus. Toetused ja elatised võiksid olla ikkagi vajaduspõhised, mitte niisama rahaloopimine. Riik viskab praegu raha sinna, kus seda nii väga vaja pole, selle asemel, et tegelikke vajajaid aidata.

* Nimi muudetud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles