Maskivastased, jääge vähemalt viisakaks!

Copy
Mask. Foto on illustreeriv.
Mask. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

“Teate, sõbrad, lihtne küsimus: kas ma tundun teile ajukahjustusega? Kas kõik haigla töötajad tunduvad teile ajukahjustusega?” küsib Maris Sink, Kuressaare haiglas praktiseeriv Tallinna tervishoiu kõrgkooli tudeng. “Ma loen ja imestan, tegelikult on see isegi solvav.”

Maris Sink
Maris Sink Foto: Erakogu

Haiglapersonal, kes on töötanud aastaid selleks, et teie tervise eest hoolitseda, on maske kandnud kogu aeg. Kirurg, kes opereeris sind, sinu lähedast või tuttavat, kandis maski väga mitu tundi järjest ja seda selleks, et kaitsta patsienti – sind! Mina, mu kolleegid, kursusekaaslased lähme iga päev tööle ja paneme ette maski, et kaitsta teid. Ja siis me loeme meediast, kuidas maski kandmine tekitab ajukahjustust ja üldse on need ühed saadanast asjad välja mõeldud. 

Meie kanname maske terved pikad päevad ja me keegi ei tunne, et meie aju oleks sellepärast kahjustunud. Teil palutakse kanda maski ainult siis, kui satute rahvarohkesse kohta. No kui palju seda siis teil päeva jooksul ette tuleb? 

Ärge kandke siis, keegi ei saa teid sundida selleks, aga olge nii palju viisakad nende inimeste suhtes, kes neid on pidanud alati tööalaselt kandma. Hapnikutase organismis ei lange mitte üks protsent, kui kanda tavalist kirurgilist maski. Töötasin suures Covidi-osakonnas, kus pidi kandma kogu kaitsevarustust ja ffp3 respiraatorit ees kogu 12- või 24-tunnise vahetuse jooksul. Isegi siis ei langenud hapnikutase – proovisime järele. 

Minu eesmärk on tuua välja aspekt, et maski kasutamine ei tekita ajukahjustust. Tundsin vajadust seda kirjutada, kuna olen Tallinna tervishoiu kõrgkooli teise aasta õen-

duse tudeng, õpin ja töötan koos teiste arstide, õdede, põetajate ja tudengitega, kelle igapäeva töö juurde kuulub kohustus kanda maski – mitmeid tunde – ja neil ei ole sellepärast ajukahjustust. 

Vastupidi, nende teadmiste pagas on väga suur. Rohkem sallivust, vähem valeinfot, selget talupojamõistust ja kriitilist meelt. 

Olge terved!

Facebooki postitus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles