JUHTKIRI ⟩ Õigus puhtale veele

Saarte Hääl
Copy
Vesi
Vesi Foto: unsplash.com

Linna piirist vaid mõne kilomeetri kaugusel asuv Muratsi küla koos naaberkülade Praakli ja Vaiverega on üks kiiremini kasvava elanike arvuga piirkondi Saaremaal.  

 Selle piirkonna populaarsuse põhjus on ilmne – tõmbekeskus Kuressaare asub ju kiviviske kaugusel. Suure osa kohalike jaoks mängis uue kodukoha valikul tähtsat rolli ka lootus peagi rajatavale ühisveevärgile ja -kanalisatsioonile.

See lootus ei ole õhust võetud soovunelm, vaid tugineb planeeringutes kirja pandule. Ühinemist Kuressaare linna ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga ning reovete puhastamist Kuressaare linna reoveepuhastis on eeldatud kümnetes ja kümnetes detailplaneeringutes, ühisplaneeringust rääkimata.

Elanike soov ei ole pelgalt jonn, vaid ajendatud reaalsest vajadusest – piirkonna põhjavesi on reostuse eest nõrgalt kaitstud või lausa kaitsmata ning vee kvaliteet jätab soovida.

Ometi pole pikki aastaid oodatu teoks saanud – vaatamata sellele, et kohalikud elanikud on oma murega korduvalt omavalitsuse poole pöördunud. Vallavalitsuse ja Kuressaare Veevärgi põhjendus, et trasside ehitamiseks ei jätku raha, pole Tamme tee ja lähikonna elanike jaoks piisav. Vallaelanike hinnangul on neil õigustatud ootus, et kohalik omavalitsus endale võetud kohustuse täidab. 

Kas oma õiguse nimel tuleb ette võtta kohtutee või leiab mure selletagi lahenduse – eks aeg näita.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles