Torgu tähistab kuninga kroonimise aastapäeva

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Ettevõtja, lektor ja publitsist Kaupo Vipp
Ettevõtja, lektor ja publitsist Kaupo Vipp Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pühapäeval tähistatakse Säärel Sõrve külastuskeskuses Torgu kuningriigi loomise ja Kirill I kroonimise 28. aastapäeva piduliku aktuse, teemakohase seminari ning tavapärase suupistelauaga.

Eesti kaks ainsat kuningriiki, Setu ja Torgu, elavad rohkem oma alamate südames ja aitavad üle olla ääremaa tundest, ütles Torgu kuningriigi vardja Kaupo Vipp Kadi raadio saates “Keskpäev”.

Vipp meenutas, et kuningas sai omal ajal kolm ülesannet. Esiteks taastada Taga-Sõrves Eesti Vabariigi jurisdiktsioon, mis on tänaseks teoks saanud. Teiseks saada kohalikele Teise maailmasõja reparatsioonidena Saksamaalt pisut abiraha, mida riik ise ajada ei julgenud. “Inetu oli küsida, kuna olime Saksamaaga nii sõbralikes suhetes. Ja kui lõpuks raha tuli, siis sai sellega osa riigi pensione välja maksta,” lausus Vipp.

Kolmas asi oli kauni ja omapärase loodusega Sõrvele hankida laiemat rahvusvahelist tuntust ning teha temast turismiobjekt. “Sõrve oli ju sõjaväebaasidesse mähitud, kus polnud võimalik ringi liikuda, mere äärde minemisest rääkimata. Loodetavasti saab seda kõike nii Sõrve kui ka laiemalt Saaremaa huvides ära kasutada,” sõnas Vipp.

Kuningas Kirill I kroonimise aastapäev on küll 28. novembril, kuid kuningriigi enda sünd jääb tegelikult augustikuusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles