Kuressaare linnakeskuse elavdamiseks esitati viis projekti

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kuressaare kesklinn
Kuressaare kesklinn Foto: Anette Sannik / Saarte Hääl

Riigi tugiteenuste keskuse korraldatud taotlusvooru "Muinsuskaitsealad ajaloolistes linnakeskustes" esitati Kuresaarest viis projekti, mille abikõlbulik kogusumma on 3 475 224,31 eurot. 

Eesti väikelinnade muinsuskaitsealadel asuvate hoonete restaureerimise ja avalikku kasutusse võtmise toetamiseks mõeldud meetmest rahastatakse Euroopa majanduspiirkonna ja Norra toetusprogrammist vähemalt seitset projekti. Taotlusvoorus läheb jagamisele 2 859 647 eurot, toetuse vähim summa ühe projekti kohta on 200 000 eurot ja suurim 500 000 eurot.

"Toetuse eesmärk on elavdada muinsuskaitsealasid. Seetõttu eelistatakse seni tühjana seisnud või alakasutatud, kuid suure ruumimõjuga hooneid, mida korrastada ja kasutusele võtta," ütles kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõunik Liina Jänes

Toetust sai taotleda hoonetele, mis asuvad Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Pärnu, Rakvere, Viljandi, Valga või Võru linna muinsuskaitsealal.

Taotlusi võttis vastu ja hakkab hindama riigi tugiteenuste keskus. Kokku esitati keskusele 29 taotlust kogusummas 17 631 732 eurot, projekte saadeti kõigist üheksast linnast. Kõige rohkem ehk kuus taotlust laekus Pärnust, Kuressaarest ja Viljandist kummastki viis. Lihula kui kõige väiksema muinsuskaitseala, aga ka Paide kohta esitati ainult üks taotlus. Kohalikke omavalitsusi on taotlejate hulgas neli, kõik ülejäänud taotlejad on eraomanikud.

Taotlusvoor toimub programmi "Kohalik areng ja vaesuse vähendamine" raames. Seda rahastatakse Euroopa majanduspiirkonna ja Norra toetustest, kuhu panustavad Norra, Island ja Liechtenstein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles