Olev Martinson: aeg on tulu deklareerida

, MTA Kuressaare büroo juhtivkonsultant
Copy
Foto: freepik / Liina Õun

“Kui tuludeklaratsiooni täitmisel tekib mõni probleem, on nõu ja abi saamiseks mõttekas pöörduda maksu- ja tolliameti poole,” ütles Kadi raadio eilses saates “Keskpäev” MTA Kuressaare büroo juhtivkonsultant Olev Martinson. 

Saatejuht Tõnis Kipper: “Kui raske ja keeruline esmaspäev, 15. veebruar Kuressaare büroos oli?” 

Foto: Tambet Allik / Saarte Hääle arhiiv

Olev Martinson: Päris järjekorda meil ukse taga ei olnud, aga eks see 15. veebruar puudutab 60%  Eesti elanikkonnast, kaasa arvatud Saaremaa elanikke, kes oma tuludeklaratsioonid esitavad. Esmaspäeval oli meie büroo esimene klient, üks härrasmees hommikul juba enne kella kaheksat kohal.  

Tänavu on Kuressaare büroo töökorraldus koroonaviiruse leviku tõttu varasematest aastatest veidi erinev.

Need deklaratsioonide esitajad, kes büroosse kohale tulevad, võiksid arvestada, et lõuna ajal, kell 12–12.30 on meie büroo suletud. See korraldus kehtib meil juba eelmise aasta maikuust pärast eriolukorra lõppu – ruumid on ajutiselt suletud, kuna on tarvis desinfitseerida.

Loomulikult peavad büroosse saabuvad kliendid kandma maski. Kehtib ju siseruumides maski kasutamise nõue. Mask peab igaühel endal kaasas olema, sest kohapeal me maske ei jaga. 

Kas büroo külastamiseks peab aja kinni panema või võib tulla büroo ukse taha nn elavasse järjekorda?

Külastusaega broneerima ei pea, büroo on avatud esmaspäevast neljapäevani 8.30–16.30 ning reedel 8.30–15.30. Kuna inimesed peavad hoidma üksteisega kahemeetrist distantsi ja arvestades meie büroo klienditeeninduse ruumide suurust, lubame sinna korraga neli klienti. Selleks, et vajadusel saaksid inimesed järjekorras oodata, panime ukse taha toolid. Päris õues ootama ei pea. Kes tahab deklaratsiooni esitada klientidele mõeldud arvutis, sel peab kindlasti kaasas olema ID-kaart ja PIN-koodid. Ja kes prille kasutab, sel võiksid ka need kaasas olla. Vahel kipuvad need koju ununema.   

Tulude deklareerimist puudutavaid muudatusi on sel aastal mullusest ilmselt vähem?   

Neid on tõesti vähem. Üks muudatus eelmise aastaga võrreldes on see, et deklaratsiooni esitamisega pole kiiret. Deklaratsioonide esitamise tähtaeg on küll 30. aprill, aga tegelikult saab seda esitada ka pärast seda kuupäeva, kui inimesel pole mingil põhjusel olnud võimalik seda selleks tähtajaks teha. Näiteks kui info välismaalt saadud tulude kohta on saabunud hiljem. 

Tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg on samuti üks: 1. oktoober. Paljud, kel tarvis teatud summa juurde maksta, maksavad selle ära siiski tähtajast varem.

Eelmisel aastal loodi selline võimalus, et need, kel on enammakstud tulumaksu tagasi saada, ei pruugi seda lasta oma kontole kanda, vaid võivad selle raha annetada. 

Annetamisvõimalus on ka sel aastal. Samuti saab enammakstud tulumaksu kasutada maamaksukohustuse katteks. Selline võimalus on olnud juba aastaid ja seda kasutatakse aktiivselt.  Esimene maamaksu tasumise tähtaeg on 31. märtsil ning nende jaoks, kel tuleb maamaksu maksta rohkem kui 64 eurot, on teine tähtaeg 1. oktoober.

Eelmisel, koroona-aastal olid paljudel töölkäimise ja tulu teenimisega  keerulised lood. Kas ja kui palju võib see mõjutada inimeste maksukuulekust või arusaamist, mida, kuidas ja kui palju deklareerida?

Ajad on olnud tõesti segased. Selle kohta, kui inimesele maksti eriolukorra ajal töötukassalt saadud töötasu toetust, on deklaratsioonis eeltäidetud andmed olemas. See võib aga mõjutada maksuvaba tulu suurust.

Meedias on üsna palju juttu olnud ka ühest muudatusest, mis samuti on eriolukorrast tingitud ning võeti vastu maikuus eriolukorra ajal. Nimelt kehtib eelmise aasta tuludeklaratsiooni puhul see, et metsamaterjali ja raieõiguse võõrandamise tulust võib maha arvata kuni 5000 eurot. See on väga suur pluss inimestele, kes on müünud metsamaterjali või raieõigust. Samuti saab metsatulust saadud kasu edasi kanda kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile.

On veel paar asja, mis varasemaga võrreldes muutunud. Alates kolmandast lapsest on täiendav maksuvaba tulu 3048 eurot. Varasematel aastatel oli see väiksem. 

Kui on saadud tulu välisriigist, siis Eesti tulust võetakse mahaarvamisi arvesse sõltumata välisriigis saadud tulu osakaalust. Varem oli nii, et Eestis maksustatavast tulust tehtavaid mahaarvamisi võeti arvesse proportsionaalselt inimese Eestis maksustatava tulu osakaaluga tema maksustatavas kogutulus. Nii on välismaal tööl käinud inimesed nüüd paremas olukorras. 

Enamik inimesi esitab oma tuludeklaratsiooni arvutis, kohapeale tuleb suhteliselt vähe inimesi.

Büroosse kohale tulijaid jagub samuti, aga esimesel tuludeklaratsioonide esitamise päeval oli rahvast siiski varasemate aastatega võrreldes vähem. Koguni 96% Eesti tuludeklaratsioonide esitajaist esitab deklaratsiooni elektrooniliselt. Ainult neli protsenti esitab selle büroodes paberkandjal. Samas käiakse büroodes mitte ainult deklaratsiooni esitamas, vaid ka konsultatsioonidel. Leidub ka selliseid inimesi, kes, kui kohapealt nõu saadud, esitavad kodus deklaratsiooni elektrooniliselt.

Kui tuludeklaratsiooni esitamisel tekib mõni probleem või küsimus, on alati mõttekas pöörduda maksuameti poole, et nõu küsida. 

Kui maksu- ja tolliameti kodulehelt vastuseid ei leia või eraklientide infotelefonile helistades selgust ei saa, võib alati büroosse tulla. Siis saab kindluse, et deklaratsioon on täidetud õigesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles