Ööpäevaga lisandus 40 positiivset testi (1)

Saarte Hääl
Copy
COVID-19 vaktsiin.
COVID-19 vaktsiin. Foto: Marko Saarm

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 6551 koroonaviiruse testi, Saaremaal tuvastati uusi covid-positiivseid 40. 275 esmaspäeval tehtud testi olid negatiivsed. 

"Saaremaa nakatunute number 1260 (14 päeva nakatute arv 100 000 elaniku kohta) on tõenäoliselt kõige ärevamaks tegev, sest meil on kõigil meeles olukord, mis oli kevadel. Kui võtta positiivsete testide osakaalu, mis on 20 protsenti ehk praktiliselt iga viies, siis võib öelda, et olukord tõsiselt vajab meie täppistähelepanu," rääkis terviseameti peadirektor Üllar Lanno tänasel pressikonverentsil.

Üllart Lanno rääkis, et 500st on ülespoole 11 maakonda, mis näitab väga kandvat nakkuse levikut.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 637 inimesel. 471 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 70, Tartumaale 49, Lääne-Virumaale 41, Saaremaale 40, Pärnumaale 28 ja Raplamaale 20 uut positiivset testi. Viljandimaale lisandus 15, Järvamaale 14, Võrumaale 10, Läänemaale 8, Jõgeva-, Põlva- ja Valgamaale 3, Hiiumaale 1 nakkusjuhtu. 20 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 794,67 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 13,2%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 56, haiglaravi vajab 493 patsienti

23. veebruari hommikuse seisuga viibib haiglas 493 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 44 patsienti, kelledest omakorda juhitaval hingamisel on 25 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 56. Koju saadeti 45 inimest, 27 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri 13 koroonaviirusega nakatunud inimest – 91-aastane mees, 90-aastane mees, 87-aastane naine, 86-aastane mees, 82-aastane naine, 77-aastane mees, 75-aastane mees, 72-aastane mees, 71-aastane mees, 70-aastane naine, 64-aastane naine, 62-aastane mees ja 60-aastane naine. Kokku on Eestis surnud 553 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 3312 COVID-19 haigusjuhtumit 3250 inimesega.

23. veebruari seisuga on tervenenud 46 335 inimest. Neist 32 233 inimese (69,6%) haigusjuhtum on lõpetatud, 14 102 inimese (30,4%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 901 906 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 59 407 (6,6% testide koguarvust). Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 64 508 inimesele, kaks doosi on saanud 27 277 inimest

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 64 508 inimesele, kellest  27 277 on saanud mõlemad doosid. Üle 80-aastastest on praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud viiendik. Eelolevatel nädalatel jätkub paralleelselt nii riskirühma kuuluvate inimeste kui ka eesliinitöötajate vaktsineerimine. Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata Terviseameti koroonaviiruse andmestikust. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 266 222 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3823 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 622.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Tähistame Eesti Vabariigi aastapäeva ohutult

Terviseamet kutsub inimesi üles mõtlema, kuidas tähistada eelseisvat Eesti Vabariigi aastapäeva, sest koroonaviirus on levinud ulatuslikult üle kogu Eesti ning vaktsineerimisega hõlmatus pole veel piisav selleks, et saaksime end nakkusohu ees kaitstuna tunda. Vabariigi aastapäeva riiklikele pidustustele saab tänavu kaasa elada kodudes televisiooni vahendusel. Päev algab riigilipu piduliku heiskamise ülekandega kell 7.30 Eesti Televisioonis. 

See nädal hakkasid üle Eesti kehtima koroonaviiruse leviku pidurdamiseks täiendavad meetmed. Laste, noorte ja täiskasvanute huvihariduses, huvitegevuses, täiendkoolitusel, täiendõppel, noorsootöös ning sportimisel ei ole rühmaviisiline tegevus vähemalt kahel järgmisel nädalal lubatud. Pärast koolivaheaja lõppu ei toimu koolihoonetes alates 5. klassist ühe nädala jooksul kohapealset õppetööd, et katkestada nakkusahelad. Söögikohtades hakkas kehtima 50-protsendilise täitumuse reegel.

Eestis kehtivad piirangud võimaldavad inimestel võimalikult palju oma tavaelu jätkata. COVID-19 kriisi lahendamisele saab kaasa aidata igaüks oma vastutustundliku käitumisega. Koroonaviiruste põhjustatud nakkuse esmaseks ennetusmeetmeks on hea kätehügieeni järgimine, distantsi hoidmine, maski kandmine ning mustade kätega silmade, nina ja suu katsumise vältimine.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles