JUHTKIRI Plastiku asemel

Saarte Hääl
Copy
Joogikõrred.
Joogikõrred. Foto: PATRICK PLEUL / AFP

Sellest, kuidas kahjustavad keskkonda hoolimatult minema visatud plastikjäätmed, on vähemasti kuulnud küll igaüks. Paljud on selle probleemi suuruses ka oma silmaga veendunud. Randa uhutud või metsa alla sokutatud plastikrämps lausa kargab silma. Plastik aga ei kõdune, vaid üksnes laguneb: aastakümnete ja isegi -sadade jooksul saab sellest lihtsalt mikroplast, mis ohustab nii linde, loomi kui ka inimesi.  

Joogikõrred on mugavustoode. Ainuüksi Euroopas tarbitakse mitukümmend miljardit (!) plastikust joogikõrt aastas. Ja ilmselt ei lähe suur osa neist kõrtest sugugi ümbertöötlusse, vaid põletatakse, maetakse maha või jääb loodusesse vedelema.

Käesolevast aastast on plastikust joogikõrte tootmine Euroopa Liidus keelatud. Asendamatuid asju ei ole ning ka plastikkõrtele on alternatiiv juba mõnda aega olemas. Toodetud siinsamas Saaremaal – pilliroost joogikõrred. 

See on tõestus, et plastikut saab suurepäraselt asendada ka loodusliku ja loodussõbraliku materjaliga. Või siis looduslikust kraamist valmistatud biokomposiidiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles