Vald ei ole nõus hooldama Bellingshauseni mälestuskivi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Admiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen
Admiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen Foto: Lennusadam

Merekultuuriseltsi Salava juhile Urve Vakkerile teeb muret, et maadeavastaja admiral Bellingshauseni sünnikohas Lahetagusel olev infotahvel on väsinud väljanägemisega, ning ta tunneb huvi, kes peaks seda korrastama. Seni on soomlastele kuuluval eramaal asuva mälestuskivi eest vabatahtlikult hoolt kandnud üks kohalik. 

Tuntud giid ja koduloolane Urve Vakker lisas, et kuulsa meresõitja kodukohas asuva mälestusmärgi eest suutsid eelnevalt hoolt kanda nii Lümanda kui ka Salme vald. 

Saaremaa valla majandus- ja haldusosakonna juhataja Kaarel Tangu sõnul ei käiks vallal selle objekti eest hoolitsemine kindlasti üle jõu, kuid samas ei ole vallavalitsusel eramaal asuva objekti osas säärast kohustust.  

“Selline tegevus peab olema korrektne ning õiglane valla ja kõikide nende maaomanike suhtes, kelle maal mälestusmärgid või muud sarnased objektid asuvad,” ütles Tang. Vallal ei ole tema sõnul õigust minna omavoliliselt eramaale ning teisalt ei saa keegi eeldada, et kui ta rajab mälestusmärgi, hakkab vald seda hooldama. 

Ly Rüüs Lahetaguse külast ütles Saarte Häälele, et juba nõukogude ajal püstitatud kivi ise on täitsa korralik, ent hiljem pandud infotahvel on pleekinud ja üsna loetamatu. Samuti tuleb mälestusmärgi ümbrust koristada ja hooldada. 

Muinsuskaitseameti Saaremaa nõuniku Keidi Saksa sõnul ei ole Lahetagusel asuv mälestusmärk mälestis ning seega pole ka hoolduskohtustust. 

Valla meedia peaspetsialist Risto Kaljuste ütles, et Bellingshauseni mälestuskivi ja selle ümbrust peaks korras hoidma eraomanik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles