Saaremaal ulukireflektoreid veel pole

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Ulukite teelt hoidmiseks kasutatav reflektor on paarikümne sentimeetri pikkune ning maksab 9 eurot. Autojuhte reflektorite peegeldus ei sega.
Ulukite teelt hoidmiseks kasutatav reflektor on paarikümne sentimeetri pikkune ning maksab 9 eurot. Autojuhte reflektorite peegeldus ei sega. Foto: Sille Annuk

Saaremaa jahimehed ei välista, et tulevikus võiks ka meie maakonnas kasutama hakata ulukireflektoreid, mida mandril mitmel pool katseliselt teeservadesse paigaldatakse.

Ive Kuningas
Ive Kuningas Foto: Saarte Hääl

“Eks meil neid kohti, kus ulukid teid ületavad, on küll ja veel,” nentis Saarte jahimeeste seltsi tegevjuht Ive Kuningas. Ta lisas, et Saaremaa jahimehed praegu jälgivad, milliseid tulemusi käimasolevad pilootprojektid mandrimaal annavad ja sellest lähtuvalt hakkavad kavandama edasisi samme. “Kindlat kohta, kuhu neid panna, meil küll veel välja mõeldud ei ole,” lausus ta.

Kuninga sõnul tuleb silmas pidada ka seda, et reflektorid ei ole mitte kõige odavam lõbu. “Kilomeetri jagu maksab ligi 400 eurot ja et neist ikka abi oleks, tuleks reflektoreid paigaldada päris palju,” lausus ta.

Valgusreflektorid paigaldatakse maantee piirdepostide peale ja nende tööpõhimõte on selline, et kahe järjestikuse piirdeposti vahele tekib auto tuledest metsa poole valgusmüür, mis hoiab metslooma teest eemal. See mõjub ulukile kui valgusfoor, andes hoiatussignaali, et teed ei ole mõistlik sel ajahetkel ületada.

Alates läinud aasta septembrist on jahimehed Lääne-Viru-, Ida-Viru-, Lääne-, Pärnu-, Viljandi-, Tartu- ja Põlvamaal paigaldanud kokku üle 1000 reflektori. Selle aasta alguses algatas Eesti jahimeeste selts koostöös Eesti maaülikooliga projekti “Ulukid teel” raames uuringu, kas ja kuidas mõjutavad reflektorid ulukitega juhtunud liiklusõnnetusi testlõikudel ja võrdluslõikudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles