15 LEADER-aastat Saaremaal!

Copy
Saarte koostöökogu nõustaja Terje Aus
Saarte koostöökogu nõustaja Terje Aus Foto: Erakogu

“MTÜ Saarte Koostöökogu on maakonnas tuntud mitte ainult kui toetust vahendav organisatsioon, vaid peamiselt kui hea mainega arendusorganisatsioon ja koostööpartner,” kirjutab Saarte koostöökogu nõustaja Terje Aus, kes on SKK-ga seotud 2011. aastast. 

Juba 2005. aastal hakati külaliikumise Kodukant eestvõttel Eestis rääkima Euroopa Liidu maaelu arengu toetusprogrammi LEADER meetodist ning selle rakendamiseks kohalike tegevusgruppide moodustamisest. Meie maakonnas vedas tegevusgrupi loomist Saaremaa Kodukandi tollane juhatuse esimees Elvi Viira. 

LEADER-programmi põhimõte, mis seab esikohale kohalike inimeste algatused ja vajadused, mitte aga Eesti riigi või Euroopa Liidu prioriteedid, oli saarlastele meeltmööda. Nii toimuski 30. märtsil 2006 MTÜ Saarte Koostöökogu ehk kohaliku LEADER-tegevusgrupi asutamiskoosolek.

Esimesed aastad kulusid grupi tegevuse käivitamisele ja toetusmeetmete ettevalmistamisele. Esimesed toetused LEADER-programmi raames jõudsid maakonda 2009. aastal. 

Kokku sai aastail 2009–2013 toetust 278 projekti kogusummas 4,2 miljonit eurot. Arvestades veel seda, et meie projektide elluviimiseks tuleb taotlejal endal tasuda omaosalus, on meie maakonna maaelu saanud neil aastail LEADER-programmi kaudu juurde lisaväärtust peaaegu 7 miljoni euro eest.

Praeguse, koroonapandeemiast tingitud olukorra tõttu on aastateks 2015–2020 planeeritud perioodi pikendatud kahe aasta võrra ehk 2022. aasta lõpuni. 

Aastail 2015–2020 on Saarte koostöökogu viinud maapiirkonna ettevõtluskeskkonna ja elukeskkonna parandamiseks läbi kümme taotlusvooru. Kokku on toetatud 186 projekti kogusummas 4,6 miljonit eurot. Koos taotlejate omaosalusega on meie maakond läbi LEADER-meetme saanud kasu 7,5 miljonit eurot. Praegu valmistame juba ette uut perioodi, mis algab 2023. aastal. 

Saarte koostöökogul on tänase seisuga 83 liiget – maakonna kolm omavalitsust, 27 ettevõtet ning 53 mittetulundusühingut ja sihtasutust. Oleme maakonnas tuntud mitte ainult kui toetust vahendav organisatsioon, vaid peamiselt kui hea mainega arendusorganisatsioon ja koostööpartner. Meie algatus oli ka piirkonnamärgise Saaremaa Ehtne Toode loomine ja võrgustiku moodustamine. Tänaseks on selle tegevuse tulemusena olemas rohkem kui 120 ettevõtjast koosnev võrgustik sadade kohalike toodetega, loodud on sihtasutus EHTNE Saaremaa Märgis, avatud kohalike toodete kauplus Auriga keskuses ning e-pood. Oleme Eesti Leader Liidu liige ning hea mainega ja tunnustatud, uuenduslikult mõtlev tegevusgrupp ka LEADER-maastikul. 

Õnnitleme LEADER-tegevusgrupi sünnipäeva puhul kõiki meie liikmeskonda kuuluvate organisatsioonide liikmeid ning täname, et olete meiega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles