JUHTKIRI Saarlased ja särjehullus

Copy
Särjed
Särjed Foto: Margus Ansu

Kes kala ei söö, pole ikka õige saarlane – küllap on säärast arvamust kuulnud paljud. Praegu aprillis tähendab kala saarlaste jaoks eelkõige särge. Paistab, et Saaremaa elanikud tahavad iga hinna eest tõestada, et nad on tõelised saarlased. 

Kui kalamehi kuulata ja müügiportaalide kuulutusi vaadata, on Saaremaad tabanud lausa särjehullus. Poolsada kilo värsket särjekala leiab endale ostja lausa minutitega. On ju soolatud ja kuivatatud särg tõeline delikatess. Kui nõudlus kasvab, on loomulik, et tõuseb ka kauba hind ning mullusega võrreldes on särjekilo tõesti kallim.  

1. aprillist jões enam võrguga ja mõrraga püüda ei tohi. Kel särje järgi isutab, ent osta pole seda kusagilt, tasub ehk endal õngeritv kätte võtta ja kalale minna. Küllap saab paraja särjeportsu kätte ka algaja. Pealegi – omapüütud ja kuivatatud kala on ehk isegi suurem maiuspala kui ostetud kraam. 

Tagasi üles