REPLIIK Maaelust linnavurlede pilgu läbi (1)

Saarte Hääl
Copy
Kihelkonna kellatorn
Kihelkonna kellatorn Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Linnainimesed ei tea, mis maal – väljaspool suvilat – üleüldse tänapäeval toimub. Nad ise arvavad aga siiralt end teadvat,” leiab Tornimäel tegutsev ettevõtja Mark Muru.

Foto: Mark Muru

Maarahvas tegi valitsusele ühispöördumise palvega võtta senisest suurema tähelepanu alla Eesti maa- ja rannapiirkondade elu toimimine ning püsimajäämine, kuna seda ohustavad üha agressiivsem keskkonnakaitse ja ülemäärased piirangud.

Huvitav, millal jõuab linnavurledeni teadmine, et 21. sajandil tegeleb põllumajandusega maal võib-olla 1% elanikkonnast, tehes seda oluliselt tõhusamalt kui sel ajal, mil põllumajanduses oli hõivatud 90% maaelanikkonnast? Linnainimesed ei tea, mis maal – väljaspool suvilat – üleüldse tänapäeval toimub. Nad ise arvavad aga siiralt end teadvat.

Niimoodi see ei ole ega saagi olla, et keskkonda reostavad ainult maainimesed või ainult linnainimesed.

Jah, ajalugu tuleb kemikaalide ja väetiste näol veel tükk aega maa seest välja. Nende osas ei pruugi praegune olukord vanadest aegadest liiga palju erinedagi. Vanasti ehk mürgitati vähem, sest lihtsalt polnud tehnoloogiliselt õiget kraami. Samas on tänapäeval kemikaalid nii kallid, et ükski peremees neid pimesi oma maale ei tuiska. Naabriteks olemine mürgitamise ajal on jah nagu ta on, mis parata. Maaelu ei koosne aga siiski enam ammuilma vaid põllumajandusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles