Vilsandlased plaanivad ehitada rahvamaja

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Vilsandi rahvamaja eskiis.
Vilsandi rahvamaja eskiis. Foto: ws arhitektuur oü

Vilsandi kogukond loodab riigi ja omavalitsuse toel saarel püsti panna rahvamaja, milleks on annetustena juba kogutud 200 000 eurot.

200-ruutmeetrise ehitusaluse pinnaga hoone on plaanis püstitada endisel bioloogiajaama kinnistul, millel asunud vana hoone Saaremaa vald möödunud aastal KredExi toetusega lammutas. Kuigi külarahva hulgas läbiviidud küsitluse järgi sooviksid inimesed majas näha väga erinevaid asju alates saunast, lõpetades vanadekoduga, piirdutakse saarevanem Neeme Ranna sõnul klassikalise lahendusega.

“Majja tuleb sajakohaline saal, vajalikud abiruumid, sansõlm ja kööginurk, teisele korrusele ka mõned katusealused toad. Selline suhteliselt minimalistlik lahendus,” ütles Rand ja lisas, et hoone hakkab teenindama erinevaid kogukondlikke ja seltskondlikke üritusi. “Meie viimane üldkogu peeti näiteks Vilsandi päästekuuris. Koos oli üle viiekümne inimese ja tekkis küsimus, kus kogunemisi edaspidi pidada,” märkis Rand.

Maja on mõeldud küll aastaringseks kasutamiseks, aga peaks vajadusel olema ka selliselt suletav, et saaks selle ülalpidamiskulud nulli viia. “Maja peaks olema võimalikult minimaalsete püsikuludega,” selgitas Rand, kelle sõnul jääb hoone haldamine ilmselt suuresti vabatahtlikkuse alusel kogukonna kanda. “Aga kui riik otsustab, et püsiasustuse säilimise olulise meetmena peaks saarel olema riigi ja omavalitsuse palgal rahvamaja juhataja, siis mis meil saab selle vastu olla,” lisas ta.

Vilsandlaste esmane eesmärk on siiski maja püstitamine koostöös riigi ja omavalitsusega nii, et iga osapool kataks ehitusest kolmandiku. Neeme Ranna sõnul hinnatakse rahvamaja maksumuseks 600 000 eurot ja kogukonna panus ehk 200 000 eurot on annetustena külaseltsi arvel juba olemas. “On olemas koht, kuhu ehitada, kogukonna panus ja läbirääkimised teiste osapooltega käivad. Me oleme optimistlikud,” sõnas saarevanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles