Tagaranna rahvas paigaldab väärikatele külameestele mälestuspingi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Eluaeg merd ja laevu armastanud Aleksander Tarvis tegeles ka maalimisega.
Eluaeg merd ja laevu armastanud Aleksander Tarvis tegeles ka maalimisega. Foto: Erakogu

Jaanipäevaks paigaldatakse Tagaranna külla mälestuspink, mis meenutab kolme kanget Tagaranna peremeest – Ringe Sassi, Uuetoa Leod ja Kalda Talmatit.

Kodanikunimega Aleksander Tarvis, Leonid Sosnin ja Talmat Allvee olid põlised Tagaranna peremehed ja traditsioonide hoidjad, kelle järgi küla oma tegemistes joondus. Nende meeste sõna maksis ja nemad õpetasid, kuidas külas asjad käivad. Loomulikult oli tegu ka kõvade kalameestega.

Auväärsete meeste mälestuse jäädvustamisest hakati rääkima juba aastal 2015, kui tähistati Sassi ehk Aleksander Tarvise 100. sünniaastapäeva. “Nüüd, kuus aastat hiljem jõudsime lõpuks ka tegudeni,” ütles Sassi lapselaps Andres Tarvis.

Ringe, Uuetoa ja Kalda talu ning mitmete teiste Tagaranna inimeste toel valmiva mälestuspingi ehituslik lahendus tõukub paadimotiivist. “Idee on tekitada kujutlus kolmest mehest, kes istuvad paadis ja vaatavad merele,” selgitas Tarvis.

Mälestuspink on praegu Kuressaares puutöömeistri juures ja plaanis avada jaanipäeval. Pingi juurde tuleb ka väike mälestustahvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles