Konipant: tee parema elukeskkonna suunas

, saarlane
Copy
Konid.
Konid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Koniprobleem ei ole pseudomure ja sellele on vaja lahendus leida,” kirjutab saarlane Raimo Tamm. “Pääsetee võiks olla purkide ja pudelite kogumise süsteemiga sarnane konipant.”

Raimo Tamm
Raimo Tamm Foto: Erakogu

Viimastel aastatel on lisaks muudele keskkonnaga seotud kitsaskohtadele esile kerkinud suitsukonide probleem.

Küll reostab loodusesse sattuv koni veekogusid ja joogivett, küll ohustab lisaks inimestele kui probleemi tekitajatele endile ka teisi loomariigi esindajaid. Ja lisaks veel selle sama “ülima liigi” elukeskkonna reostumise küsimus: sel hetkel, kui suitsetajad avalikus ruumis oma pahet praktiseerivad, kannatavad teised tubaka põlemise haisu.

Ülemaailmne probleem

Kui sigaret või sellelaadne toode ära tarvitatud, leiab koni tee pahatihti sinna, kuhu see sattuda ei tohiks. Olgu see siis kõnnitee, mõne avaliku asutuse esine, park, mets või praamijärjekorras ootajate päralt olev kaipealne. Kõikvõimalikke paiku Eestis ja tegelikult ju üle maailma on veelgi, kus “konimajandus” tuska tekitamas.

Minu arvamuslugu on ajendatud just praamiliikluse ootealadel toimuvast, täpsemalt küll sai kirjutamine tõuke Facebookis arenenud arutelust. Koniprobleem ei ole pseudomure ja sellele on vaja lahendus leida. Võimalikult adekvaatne seejuures.

Lahendus probleemile kataks seejuures palju enamat kui probleemipüstituse ajendiks saanud praamijärjekorras suitsetajate poolt mahavisatud konid.

Mis võiks olla lahendus?

See on minu poolt retooriline küsimus, kuna tean – vähemasti arvan teadvat – pääseteed sellest kitsaskohast nii inimeste kui tegelikult kogu looduse jaoks. Kohest ja pöördelist tulemust ei pruugi selle ettepaneku rakendamisestki tulla, kuid samm positiivsema suunas oleks astutud.

Konipant – just selliselt võiks asi nimetatud saada, ilmestades vahest kõige paremini idee sisu ning olles justkui teada-tuntud purkide ja pudelite kogumise süsteemi “väikevend”.

See võiks toimuda selliselt, et suitsukonide kokkukogumine annab kogujale võimaluse konide kogumispunktis (tubakatoodete müüjad ja/või vastavad automaadid-kogumiskohad) lunastada pandipakendisüsteemiga sarnaselt toote ostmisel enammakstud summa.

Seega ei ole tegemist üdini originaalse lahendusideega. Selle, kuidas võiksid välja näha lahenduse detailid, saaks paika panna idee praktilise rakendamise käigus. Näiteks rahastus (pandi osa lisamine toote müügihinnale), ka võiks konid panna suitsude originaalpakendisse.

Lahendada tuleks ka juba praegu looduses olevate ja tänavatel vedelevate konide küsimus, motiveerida näiteks varemalt tekkinud-tekitatud saastejääkide kokkukorjamist. Variante ning lahenduse suuremaid ja väiksemaid detaile on veelgi, kuidas probleemiga tegeleda.

Jääb aga ikkagi suitsetamise käigus tekkiv otsene tulem – paljukirutud suitsuhais. See küsimus jääb antud loo formaadist pisut välja. Nagu ka üldine suitsetamisega kaasnev terviserisk.

Tõstab vastutustunnet

Konipandi rakendumine kui distsiplineeriv meede võiks ühtaegu tõsta ka suitsetajate vastutustunnet nii nende endi kui ka kaaskondsete tervise suhtes. Nii valitaks ja ehk ka rajataks vastavaid alasid ja kohti, kus selle moel või teisel häiriva tegevusega oma aega sisustada.

Osa tubakatoodete hinnakergitustest laekuvatest summadest võiks kasutada kampaaniate korraldamiseks ja terviserajatiste loomiseks, mis võitlevad selle pahe vastu ja parema tervise eest.

Ideid ja mõtteid on ning tekib siinkirjutajal ning vahest teistelgi protsessi käigus üha juurde. Ikka meid ümbritseva ja meie endi paremaks muut(u)mise nimel ja eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles