Rikkumine: elektritõuksiga kiputakse sõitma kahekesi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Elektritõukeratas. Foto on illustreeriv.
Elektritõukeratas. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Politsei paneb elektritõukeratta ehk -tõuksiga liikujaile südamele, et need sõiduvahendid on mõeldud ikkagi vaid ühele sõitjale, mitte kahele, nagu linnapildis näha võib.

Matis Sikk
Matis Sikk Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Suvine aeg toob tänavatele aina rohkem elektritõukerattaid ning Kuressaarde laienemise plaane peavad ka tõukse rentivad ettevõtted. See omakorda toob kohalikku liikluspilti uue olukorra, mida sel aastal esimest korda reguleerib liiklusseadus.

“Õnneks ei ole Saaremaal ega ka Muhus sel aastal registreeritud ühtegi õnnetust elektritõukeratastega,” ütles Kuressaare politseijaoskonna patrullitalituse juht Matis Sikk (fotol), lisades, et märkusi on nendega sõitjatele küll tulnud teha. Liiklusseadus näeb ette, et kergliikuriga, kuhu alla käib ka elektritõuks, võib sõita üksi, kuid pahatihti sõidetakse sellega kahekesi. Teine suurem eksimus on Siku sõnul see, et kergliikuriga sõites peab alla 16-aastasel peas olema kiiver, kuid politsei soovitab seda kasutada ka täiskasvanutel.

“Siiani oleme rikkumisi märgates inimestele selgitanud, miks on ohtlik elektritõukerattaga kahekesi sõita, ning kiivrita noorte puhul ei ole nad oma sõitu jätkanud,” ütles Sikk.

Kergliikuriga sõites peab Siku sõnul teadma ka seda, et jalakäijate ja kaasliiklejate suhtes see sõiduvahend eesõigust ei anna.

Ükskõik millise sõiduvahendiga liigeldes tuleb politseiniku sõnul olla väga tähelepanelik ning kõiksugu tähelepanu hajutavad kõrvaltegevused tuleks ära jätta.

Ilmekas näide sellest, mida võib tähendada tõuksiga, kõrvaklapid peas, sõitmine ja ümbruse mittejälgimine, juhtus eelmisel nädalal Muhus, kui üks noormees pääses napilt õnnetusest.

Muhu elanik Bert Holm rääkis, et Kallaste bussipeatuse juures keeras elektritõuks maanteed ületades autole ette, sõitjal olid kõrvaklapid peas.

“Vähemasti vaata korra üle õla enne, kui teele sööstad,” manitses Holm ja lisas, et kõrvaklapid võiksid üleüldse olla peast ära võetud. Ta kutsub üles ka lapsevanemaid lastele liiklusohutusalast loengut pidama: “Et nad pärast seda muru ikka jätkuvalt pealtpoolt vaadata saaksid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles