Orissaare ja Karujärve terviseradade raieplaanid löödi lukku

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Orissaare terviserada.
Orissaare terviserada. Foto: ORISSAARE SPORT

Vastavalt kohalike ettepanekutele otsustati näiteks Orissaares jätta terviseraja ja langi vahele 20-meetrine puhver, kus jääb ka alusmets raiumata.

Saaremaa metsaülema Jaan Prantsi sõnul tuntigi nende kahe kõrgendatud avaliku huviga ala metsamajandamisplaanide osas huvi eelkõige Orissaare terviseraja ümbruses tehtava vastu. Palju tuli tal selgitusi jagada kirja ja telefoni teel.

Eraldised, kuhu sai raiet planeerida, olid juba varem niimoodi poolitatud, et need rada ei ületaks ja hoiaks ära rasketehnika sattumise teele. Inimeste soovitud turbe- ja valikraiet ei ole sealsetel viljakatel muldadel siiski võimalik rakendada. Seega tehakse eeloleval sügisel Orissaare terviseraja läheduses kolmel eraldisel (kokku 3,7 ha) ikkagi lageraie ning järgmisel aastal istutatakse kõigile kolmele eraldisele männid. “Sel moel saame uue metsa kõige kiiremini kasvama,” lausus Prants.

Karujärvel aga tehakse käesoleval aastal 37,9 hektaril harvendusraiet ja 3,6 hektaril lageraie. Ka seal uuendatakse raiesmikud männiga.

Mõlema ala majandamisplaanide selgitamiseks ja aruteluks korraldas RMK huviliste soovil ka avaliku koosoleku, ent rahvarohkeks need just ei kujunenud. Karujärve koosolekule osalisi ei tulnudki. Laekunud ettepanekuid saab lugeda RMK kodulehelt. Mitmeid ettepanekuid tegid näiteks Orissaare spordijuht Andla Rüütel ja SA Eesti Terviserajad juht Alo Lõoke, samuti Saaremaa vallavalitsuse esindaja Bert Holm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles