MAAILM ⟩ Tokyo olümpia: ROK lubas sportlastele veidi poliitikat

Urmas Kiil
Copy
LUBAMATU: Ehkki Rahvusvaheline Olümpiakomitee on poliitilist eneseväljendamist võistlustel veidi lubama hakanud, on sellised žestid ka äsjaalanud Tokyo olümpial täielikult keelatud. Foto on tehtud 1968. aasta México olümpiamängudel, kus autasustamistseremoonial protestisid USA sportlased Tommie Smith (keskel) ja John Carlos nende kodumaal valitseva rassismi vastu. Nende ees seisab hõbemedalist, Austraalia sportlane Peter Norman.
LUBAMATU: Ehkki Rahvusvaheline Olümpiakomitee on poliitilist eneseväljendamist võistlustel veidi lubama hakanud, on sellised žestid ka äsjaalanud Tokyo olümpial täielikult keelatud. Foto on tehtud 1968. aasta México olümpiamängudel, kus autasustamistseremoonial protestisid USA sportlased Tommie Smith (keskel) ja John Carlos nende kodumaal valitseva rassismi vastu. Nende ees seisab hõbemedalist, Austraalia sportlane Peter Norman. Foto: Firstpost.com

Vahetult enne suveolümpiamängude algust Jaapanis pehmendas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) üpriski karmi ja üheselt mõistetavat olümpiaharta 50. artiklit. Nüüd on sportlastel mängude ajal lubatud sõna võtta poliitilistel teemadel, kuid mitte alati ja kõikjal, on kirjutatud Deutsche Welle (DW) veebilehel ilmunud artiklis.

Muudatustest teatas ROK vahetult enne suveolümpiamängude avamist Tokyos. Kriitikute arvates pole aga tegemist tõsiseltvõetava ja põhjapaneva reformiga. Säärasel seisukohal on näiteks liikumise Global Athlete juht Rob Koehler. "Nad räägivad, et muutsid reegleid, kuid tegelikult nad seda ei teinud," ütles ta DW korrespondendile.

Koehleri sõnul käib jutt vaid ROK-i juhtkonna poolt välja töötatud soovitustest Tokyo mängude jaoks. Peamiselt määravad need kindlaks, kus täpselt ja millisel ajal on sportlastel olümpiamängudel lubatud väljendada oma suhtumist aktuaalsetesse poliitilistesse ja sotsiaalsetesse sündmustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles