Laevatee süvendamine muutis erakordse matkaraja ohtlikuks (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Paatidele tee andmist nõudev liiklusmärk Käkisilmas Vilsandi paaditee ääres.
Paatidele tee andmist nõudev liiklusmärk Käkisilmas Vilsandi paaditee ääres. Foto: REIN TAFENAU / POSTIMEES

RMK arvas matkaradade hulgast välja Saaremaa ja Vilsandi vahelise viie kilomeetri pikkuse teelõigu, sest ei suuda tagada selle ohutust.

Käkisilma–Vilsandi vaheline viie kilomeetri pikkune teelõik kaotas ametliku matkaraja staatuse pärast Papissaare–Vikati laevatee süvendustöid. Süvendamise järel suurenes paadikanali ja matkaraja ristumiskohas tugeva tuule korral voolutugevus ja oht kanduda laevatee 2 meetri sügavusse vette. Samas tähistati kanali ülekäigukoht nüüd kividega. Enne tuli matkajal orienteeruda lagedal veeväljal, mistõttu potsatas mõni ka paadikanalisse.

RMK Lääne piirkonna külastusala juht Üllar Soonik ütles, et ajalooline rada on endiselt alles ja inimesed käivad sealt üle. RMK Loona teabepunkt aga külastajatele raja kohta enam infot ei jaga. RMK matkaradade hulgas oli Käkisilma matkarada Eesti mõistes harukordne ja pakkus suurt huvi välismaalastele. Õnnetus ebaturvalisel matkarajal toob RMK-le igal juhul kaasa kahjunõude.

Kas üldse ja millal RMK Käkisilma–Vilsandi vahelise rajalõigu uuesti matkaradade hulka arvab, pole teada. “Meil on küll mõtteid selles osas, uurime-puurime, mis sellest saab,” ütles Soonik.

Vilsandi turismiettevõtja Marko Kullapere ütles, et matkaraja likvideerimine on suurusjärgus poole võrra seal liikuvate inimeste hulka vähendanud. “Ma ei oska öelda, kui palju neist matkajatest on paati üle kolinud, aga kindlasti on osa selle tõttu ka tulemata jätnud,” sõnas Kullapere.

Ilusa ja vaikse ilmaga ei kujuta paadikanali ja matkaraja ristumiskoht jätkuvalt mingit ohtu, ent tugeva tuulega võib veetase põlvekõrguselt kiiresti tõusta üle vöökoha ja tugev vool võib inimese kanda kõrvalasuvasse paadikanalisse, mis on 2 meetrit sügav.

Kullapere sõnul oli pühapäeval vesi teede ristumiskohas 1,2 meetrit sügav ja korralikust voolust kantud. “Mõni küll läks, aga ütles, et oli päris raske,” lausus Kullapere.

Tema sõnul on kanali süvendamise järel tekkinud senisest suurem võimalus sattuda silmitsi ootamatu ohuga. Pealegi karjatatakse nüüd teekonnale jäävatel laidudel veiseid, kelle käitumine võib mõnel juhul olla äraarvamatu.

Sooniku sõnul loomade laidudele toomine matkaraja sulgemisel otsest rolli ei mänginud, ehkki sellega kaasnevad omad riskid. “Kui linnainimene tuleb ja läheb seal vasikat nunnutama, siis ma ei tahaks tema nahas olla,” viitas ta.

Vilsandi saarevanem Neeme Rand ütles, et möödunud kolmapäeval saabus mööda matkarada saarele turismigrupp, kes kogemata võttis Kuusnõmmest Madis Tiigi lambakarjamaalt kaasa karjavalvekoera. Hiljem jalutas koer Vilsandi külavahel. Saarevanem pani koerale rihma kaela ja tõi looma Saaremaale tagasi. “Läksime õhtul poole kümne ajal paadiga üle ja viisime koera tagasi,” rääkis Rand.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles