Meretuulepargi arendaja soovib topeltvõimsust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Sõrve poolsaarest läände meretuuleparki kavandav Saare Wind Energy soovib pargi võimsuse tõsta plaanitud 600 megavatilt 1400 megavatile, milleks vajab senisega võrreldes ka veerandi võrra suuremat mereala.

Ettevõtte juhatuse liige Kuido Kartau rääkis rahvusringhäälingule, et kuuemegavatiseid tuulikuid, millega kuus aastat tagasi projekti käivitades arvestati, enam ei toodeta. Nende asemel plaanitakse paigaldada 14-megavatised tuugenid. Kartau lisas, et ka alla 1000-megavatiseid tuuleparke enam ei arendatagi ja mida aeg edasi, seda võimsamaks pargid muutuvad.

Suuremad tuulikud vajavad rohkem ruumi. Kui kuuemegavatine tuulik küündib 180 meetri kõrgusele, siis suuremad tuulikud ulatuvad üle 300 meetri. Kusjuures nende rootori diameeter on kuni 280 meetrit. Kartau sõnul eeldab see tuulikute vahel vähemalt pooleteistkilomeetrist vahemaad.

Seetõttu soovis ettevõte läinud sügisel kehtivat hoonestusloa ala 27 protsendi võrra suurendada, mida aga ei rahuldatud.

Kartau sõnul ettevõte oma mõtet siiski maha ei mata. Igaks juhuks on neil ka plaan B. Nimelt esitas firma hiljuti taotluse päris uue hoonestusloa menetluse algatamiseks. "See uus taotlus on tõesti suurem ja ta mingis mõttes garanteerib sellise puhverala või vaba ruumi ümber meie selle ala, kuhu me tahame tuulikuid panna," rääkis Kartau.

Samas tähendab uus hoonestusloa taotlus, et see konkureerib samadel tingimustel kõigi teiste taotlustega. "Konkureerivate taotluste puhul selgitatakse välja, milline vastab enim Eesti ühiskonna kui terviku sotsiaalsetele ja majanduslikele vajadustele, riigi strateegilistele arengukavadele ning piirkonna planeeringule," selgitas tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti ehitus- ja raudteeosakonna ehituse tegevusõiguse valdkonna juht Liina Roosimägi. "Juhul, kui sellist otsust ei ole võimalik teha, korraldatakse kirjalik enampakkumine," lisas ta.

Kui Saare Wind Energy peab jääma 2015. aastal kaardile joonistatud piiridesse, tuleb Kartau sõnul arvestada umbes 75 võimsama tuulikuga, mis annavad kokku umbes 1000 megavatise võimsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles