Vald ei taha maksta äpardunud kompostiuuringu eest

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kompost
Kompost Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vald lõpetab koostöö biojäätmete uuringu koostajaga, sest tulemus ei vasta lepingu tingimustele ega valla ootusele.

Saaremaa vald sõlmis NutriLoop OÜ-ga lepingu Saaremaa biojäätmete kogumis- ja käitluspotentsiaali uuringu koostamiseks 10. märtsil. Uuring pidi valmima juuni lõpuks, kuid koostaja palvel pikendati tähtaega kuu aja võrra.

Saaremaa valla arenduse peaspetsialist Anu Teppan ütles, et uuringu aruanne on vaatamata valmimistähtaja pikendamisele poolik. Aruandes puudub strateegiline lähenemine biojäätmete kogumiseks ja ringlussevõtuks, samuti käitluslahendused ühes majandusliku tasuvuse analüüsiga.

Väljapakutud lahendused ei arvesta kõiki tekkivaid biojäätmeid, vähe pööratakse tähelepanu jäätmekäitlusele ettevõtete lõikes.

Teppani sõnul tõi uuringu tegija nurjumise põhjusena välja Covid-19 mõjud. Uuringu koostaja ei osanud ka ette näha, et tööks kulub tegelikult rohkem aega, kui tähtaeg võimaldas.

Lepingu maksumus on 27 000 eurot, millest 22 950 eurot oli projektirahastus ja 4050 eurot maakondlik omaosalus. Kolmapäeval andis vallavalitsus kohtumisel NutriLoop OÜ esindajatega mõista, et soovib lepingu lõpetada ning et vald poolikuks jäänud töö eest raha maksta ei saa.

Teppan ütles, et uut uuringut selle projekti raames vald enam tellida ei jõua. “Seda projekti sai teha kindlas ajaraamis ja nüüd hakkab see aeg lõppema,” selgitas ta. Vajadus biojäätmete käitlemise uuringu järele ei ole kadunud, ent see tuleb Anu Teppani sõnul kõne alla juhul, kui tulevikus avaneb mõni rahastamisvõimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles