KÜLAVAHELOOD Kes on Saaremaa parimad vanade merelaulude lauljad?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Jüri Grisin, Pille Õunapuu ja Mihkel Mereäär.
Jüri Grisin, Pille Õunapuu ja Mihkel Mereäär. Foto: Hiie Mook

14. augustil peeti Nasva klubis Saare maakonna esimene vanade merelaulude konkurss "Ma vaatan paadist kiikriga". Kadi raadi saate "Külavahelood" saatejuhti Aare Lainet kutsuti ettevõtmist kajastama.

Osales viis meest ja viis naist. Oli neid, kes esimest korda võistlema julgesid tulla ja neid, kellel rikkalik karaokevõistluste kogemus seljataga.

Hindamiskomisjon ja publik tunnistasid üksmeelselt võitjaks endise meremehe, Saaremaa sadama kapteni, kunagise Saare Kaluri ansambli Briis löökpillide mängija ning solisti Jüri Grišini.

Võidumees, kes omal ajal esinenud ka miljonite televaatajate ees Kesktelevisioonis nii laulja kui saatejuhina esitas saksakeelse laulu "Seemann", mida saates ka kuulda saab.

Oma esitust sisse juhatades ütles Nasva elanik, et esimest korda kuulis ta seda laulu, kui oli 14aastane. Kuressaare linnateatri rõdul kõlanud kolmehäälse meestrio esitus oli võimas. See määranud saarlase elutee. Jüri läks merekooli ja pärast selle lõpetamist sõitis maailmameredel. Aastakümneid töötas ta Saare Kaluris. Ansambel Briis, kus Jüri kaasa tegi, võitis hulga laureaaditiitleid. Seekord mängis võidulaulu saatemuusika salvestajale ansambli kunagine juht Rein Orn. Pala arranžeeris Rein Rand.

Teise koha vääriliseks hinnati Pille Õunapuu esitus. Pille valis võistluslauluks oma ema, Õie-Marie Tehu loomingust "Kui meri laulab". Esimese kolme hulka tulek oli meeldivaks üllatuseks Pillele endale, kes ütles, et ega ta mingi laulja ole, kuid soovis just ema loomingu paremiku esile tuua. See tal ka imehästi õnnestus.

Teada-tuntud pilli- ja laulumees Mihkel Mereäär sai kolmanda koha. Mihkel valis võistluslauluks Albert Uustulndi "Mere armasus".

Publik ja hindamiskomisjoni liikmed, eesotsas selle esimehe Tõnu Eermanniga, jäid konkursiga väga rahule, tõstes esile klubi juhataja Hiie Moogi ideed taoline võistlus korraldada.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles