MÄLESTAME Head teed, Karli Valt!

Saarte Hääl
Copy
Karli Valt
Karli Valt Foto: Erakogu

Pärast rasket haigust on lahkunud Karli Valt, kauaaegne Saaremaa autobaasi direktor, kes hiljem töötas Kuressaare linnavalitsuse nõunikuna ja keskkonnaspetsialistina. Karli Valt oli aastaid Saaremaa meeskoori SÜM president ja Orissaare gümnaasiumi vilistlaskogu esimees.

Karli Valti meenutavad kolleegid ja sõbrad tegusa, alati sõbraliku ja abivalmis inimesena.

Tiit Köster, endine Saaremaa meeskoori SÜM kauaaegne peadirigent:

Saime SÜM-i asutajaliikme ja hilisema auliikme Karli Valdiga tuttavaks 32 aastat tagasi, kui mandrilt tagasi Saaremaale tööle tulin ja minust Saaremaa Ühendatud Meeskoori koorijuht sai. Mäletan Karlit tollest ajast kui väga musikaalset meest, kel oli ilus bariton ning kes oli tudengina laulnud Tallinna Polütehnilise Instituudi – praeguse nimega Tallinna Tehnikaülikooli – meeskooris ja hiljem segakooris Lyra.

Paari aasta pärast sai Karlist juba SÜM-i president. 80-ndate ja 90-ndate algus olid pöördelised ja keerulised ajad ka SÜM-i jaoks. Paljude kooriliikmete rahaline olukord oli raske. Suuresti tänu Karli aktiivsusele ja sidemetele – autobaasi juhina oli tal väga suur tutvusringkond – sai SÜM oma tegevust jätkata. Võimalikuks said koori kontsertreisid – kõigepealt Läänemere saartele, Soome ja Rootsi, hiljem Saksamaale, Tšehhi ja Austriasse.

Lisaks tegutsemisele SÜM-is kuulus Karli Eesti Meestelaulu Seltsi juhatusse.

See on imetlusväärne, kui palju üks mees oma põhitöö kõrvalt teha jõudis. Ta oli ka Kuressaare Lions Klubi asutajaliige. Isegi siis, kui Karli SÜM-i töös enam ei osalenud, tundis ta koori tegemiste vastu huvi – seda oma elu lõpuni.

Karli oli hea sõber, kellega saime rääkida kõigest. Abivalmis, lahke, lahe inimene, kelle kohta sobib väga hästi ütlus, mida ka Karli ise sageli kasutas: “Temaga koos võib luurele minna.”

Aarne Brokmann, endine Saaremaa autobaasi peainsener:

Olime Karli Valdiga kolleegid 22 aastat. Karli oli tubli ja tegus mees ning väga hea ülemus – ei tõstnud alluvate peale häält, püüdis kõik probleemid lahendada rahumeelselt. Saime tihti kokku ka pärast autobaasi-aega. Ta oli seltskonna hing, kel juttu jagus.

Vello Kald, kolleeg Saaremaa autobaasist:

Töötasin koos Karli Valdiga autobaasis 25 aastat – mina tegutsesin seal liiklusohutuse alal ja Karli oli mu otsene ülemus. Tol ajal oli see linna suurim ettevõte, kus töötas üle 600 inimese. Ettevõtte juhina oli ta meie, oma meeskonna suhtes väga usaldav. Karli oli mu väga hea sõber ja perekonnatuttav. Alles sel suvel tähistasime tema 80. juubelisünnipäeva.

Asta Leppik, endine Saaremaa autobaasi reisijateveo osakonna juhataja:

Juhtida nii suurt ettevõtet nagu Saaremaa autobaas ei olnud sugugi lihtne. Tagavara-

osi ja rehve ei olnud saada, 90-ndate alguses oli ka suur kütusekriis. Ometi suutis Karli ettevõtte juhina hästi ohje hoida. Meie ettevõte toimis päris kenasti, reisijad said teenindatud ja kaup veetud.

Ülemusena oli Karli mõistlik ja rahulik mees, ei kärkinud kellegagi. Muidugi suhtlesime, autobaasi töötajad, ka töövälisel ajal. Ehkki keeruline, oli see tore ja lõbus aeg.

Meta Room, endine Saaremaa autobaasi kaadrite osakonna juhataja:

Mäletan Karli Valti, kui ta alles autobaasi tööle tuli – noor, ülikooli lõpetanud mees. Kuna toonane direktor jäi raskelt haigeks, sai Karlist kui kõrgharidusega mehest ettevõtte juht. Karli oli väga hea ja tubli inimene, kes kunagi ei öelnud kurjasti.

Oma peret hoidis ta väga. Mul on siiani meeles, kui osav sõnaseadja ta oli – alati, kui keegi meie töötajaist oli siit ilmast lahkunud, pidas Karli tema mälestuseks kõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles