Kübassaare poolsaar võib taas inimasustuse saada

Urmas Kiil
Copy
Foto illustratiivne.
Foto illustratiivne. Foto: Andry Arro / Vikipeedia

Kuna Saaremaa vallavalitsus koostas volikogule otsuse eelnõu, mille kohaselt lubatakse Kübassaare külas Kopli maaüksusel algatada detailplaneering, on õhkõrn lootus, et lähitulevikus tulevad praegu inimtühjale poolsaarele taas elanikud.

Kas püsiasustus Kübassaarele ka tekib, ses küsimuses jäi Saaremaa abivallavanem Jaan Leivategija siiski veel kõhklevale seisukohale. Tema sõnul ei tähenda detailplaneeringu algatamine veel automaatselt püsiasustuse teket. Liiati pole veel teada, milline eelnõu volikogus arutusele tuleb.

“Sisuliselt on meil praegu kaks alternatiivset eelnõu. Vallavalitsuse algne, juba suvel volikogule esitatud eelnõu oli detailplaneeringut mitte algatada,” selgitas Leivategija. “Kuna volikogu polnud sellega päris nõus, otsustati see saata teisele lugemisele.”

Abivallavanem lisas, et volikogu nii koalitsiooni kui ka opositsiooni esindajad tõid välja, et kuna Kübassaarel on varem inimasustus olnud, siis ei peaks vald detailplaneeringu algatamisest kohe keelduma.

Nüüd koostas vallavalitsuse uue, detailplaneeringu algatamise eelnõu. Kumba neist volikogu arutama hakkab, sõltub paljuski keskkonnaameti seisukohast ses küsimuses, sest Kübassaare poolsaar asub maastikukaitsealal. Praegu ootab vallavalitsus keskkonnaametilt vastust.

Jaan Leivategija ütles, et selle detailplaneeringu puhul on keskkonnaamet varem avaldanud arvamust, et kunagises talukohas võib ehitustegevus olla lubatav. Kõik tuleb aga hoolikalt uuesti üle vaadata. Kui keskkonnaameti otsus on positiivne, läheb vallavalitsus volikokku Kübassaare Kopli maaüksusel detailplaneeringu algatamise eelnõuga.

“Sooviksime seda küsimust arutada juba 30. septembri volikogus,” lausus abivallavanem. “Kui aga septembri lõpuks ei jõua, jääb arutelu paratamatult novembrisse, sest vahepeal on ju kohalikud valimised.”

Saaremaa vallavalitsusele esitati juba jaanuari lõpus taotlus algatada detailplaneering Kübassaare külas Kopli katastriüksusel. Vastavalt esitatud taotlusele soovitakse ehitusõigust endisele talukohale, et püstitada sinna elamu ja abihoone. Lisaks tehakse ettepanek vähendada ranna ehituskeeluvööndit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles