KÜLAVAHELOOD ⟩ Külad tulid traditsiooniliselt taas südalinna

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Aastaid tagasi korraldas Saaremaa Kodukant Kuressaare kultuurikeskuses teabepäeva "Küla tuleb linna". Tinglikult võiksime Kuressaares toimuvaid, nüüd juba traditsioonilisi turu- ja laadapäevi samamoodi nimetada, vahendab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Tutvustavad ja turustavad ju külades toimetavad ettevõtjad ja talunikud maakonna keskuses neil päevil oma kaupa - põllusaadusi, talutooteid, käsitööd ja mida kõike veel.

Saatejuht Aare Laine vahendab kuulajaile laadamelu. Kuressaare keskväljakule olid tulnud talunikud ja ettevõtjad Leisist, Valjalast, Kaarmalt ja paljudest teistest küladest. Luulupe küla Mardi talu peremees Ivar Eensoo toodud Kihnu maalambad püüdsid aedikus ennekõike laste pilke.

Mitmekülgsete huvidega talumees räägib saates sellestki, millega veel tegeleb. Ivar ütleb, et talle pakuvad huvi iidsed tõud. Talus on tal ka kanad. Ivari sõnul on see tõug viikingi aegadest siinmail au sees olnud. Saaremaale kolinud balletitantsijal jagub talu pidamise kõrval aega veelmm teatritööks. Praegu osaleb ta Estonia teatri lavastuses Viiuldaja katusel, kus kehastab juuti ja venelast. Leisis ja Kuressaares tegutseb ta ka massöörina.

Fotograaf ja videolugude tegija Peeter Kukk salvestas toimuva videolindile. Peetri sõnul on korraldajad teda palunud seda tööd juba mitmendat aastat tegema. Oma loomingulisest tegevusest pajatab ta ka kuulajaile.

Sten Kongase valmistatud viikingipaat Orm pakkus samuti suurt huvi. Selle kohta jagavad infot purjelaeva Hoppet omanik Pekka Rooväli ja ka noor meistrimees Sten, kes tunneb heameelt, et ettevõtmine igati õnnestus.

Sireli talu perenaine Maarika Raamat tutvustab tervistavaid tooteid. Paljusid taimi kasvatab ta oma koduaias, aga käib ka metsas korjamas. Ea Velsveebel-Greenwood GoodKaarma talust jäi päevaga väga rahule, öeldes, et inimesed küsivad tervistavaid ja mahetooteid ning õnneks on tal neid piisavalt pakkuda.

Herbaatik, loodustoodete looja, koolitaja, valmistaja ja loodusgiid, Saare Kunksmooride Kooli asutaja ja juhataja Heler Põld selgitab kuulajaile maagilise looduse kasulikest omadustest.Kunksmooride kooli tutvustab ta ka. Ehitusinseneri Anne Oolupi meelistegevuseks pensionieas on ravimtaimede kogumine, töötlemine ja turustamine. Samuti jagub talle tööd mee turustamisel.

Aivar Jürimäe Laugu külast pakkus väejooki chagat, musta pässiku tõmmist. Selle valmistaja ütleb, et inimesed on selle omadustest teadlikud ja chaga läheb kaubaks. Vahest kõige kaugem laadaline oli Aavo Reinfeldt Ameerika Ühendriikidest. USA-s sündinud saarlane, nagu ta end ise nimetab, külastab oma esivanemate kodusaart igal aastal mitu korda. Ikka ja alati sõidab ta Saaremaale siin toimuva toidufestivali ajal. Aavo kiidab Eesti toitu ja alati leiab ta siit midagi huvitavat koju viimiseks.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles