60-aastane Aste kool õpetab maailma mõistma

Saarte Hääl
Copy
PALJU ÕNNE, ASTE KOOL! soovivad õpilased Ursula Hein, Tea Kesküla, Kristella Shaluhhin, Teele Tõhk, Taisi Kungla, Isabel Adoson, Marilin Poopuu ja Kennert Mänd.
PALJU ÕNNE, ASTE KOOL! soovivad õpilased Ursula Hein, Tea Kesküla, Kristella Shaluhhin, Teele Tõhk, Taisi Kungla, Isabel Adoson, Marilin Poopuu ja Kennert Mänd. Foto: Annika Jürviste

"25. septembril 60-aastaseks saanud Aste põhikooli moto on "Teada, et mõista". Õpime ju selleks, et meid ümbritsevat maailma paremini mõista," kirjutab 8. klassi õpilane Kairii Orb.

Kõigepealt pisut ajaloost. Aste kool alustas tööd 1. septembril 1961. aastal, kui Haamse 7-klassiline kool Aste alevikku üle toodi. Algselt kandis Haamses avatud kool Loona ministeeriumikooli nime, mis oli avatud juba 1901. aastal. Enne seda said ümbruskonna lapsed haridust ühe õpetajaga külakoolides, mis töötasid Kaarmal, Hübja külas, Hakjala külas, Haamses ja Pähklas. Kõige kauem töötasid Helme algkool (hävis sõjatules 1944) ja Pähkla algkool (likvideeriti 1963). Tsaarivalitsuse ajal muudeti Loona kool viieklassiliseks, esimese Eesti Vabariigi ajal töötas kool 6-klassilisena ning nõukogude võimu taaskehtestamise järel muudeti seitsmeklassiliseks. 2013. aastal sai Aste kool endale uue koolihoone ja renoveeritud võimla.

Aste kooli sünnipäeva tähistamiseks on valitud kooli endise direktori Ants Tederi sünnipäev. Ants Teder alustas Aste kooli juhina tööd 1962. aastal. Tema eestvedamisel rajati maja ümber kaunis tammepark ja kooliaed. Pea kõik tolleaegsed õpilased mäletavad nn ÜKT- ehk ühiskasuliku töö tunde, mida pidi kooliaias kohustuslikus korras tegema igal suvel. Lindude pesakastid pargipuudel on kooli töökojas meisterdanud tänased õpilased.

Praegu õpib Aste põhikoolis 116 õpilast ja töötab (nii osalise kui ka täiskoormusega) 22 õpetajat.

Meie kooli põhiväärtused tulenevad nimest ASTE: hindame ausust, sõbralikku käitumist, tarkust õppida ning oleme alati valmis uusi teadmisi omandama ja ettevõtlikkust üles näitama. Need põhiväärtused on seotud õppeainete ja huvitööga. Eesmärk on, et põhiväärtusi kasutataks igal koolipäeval, igas ainetunnis ja õpilaste omavahelises suhtlemises.

Juba mitmendat aastat tähistame oma kooli sünnipäeva piduliku aktusega, kus kooliperet tervitab sünnipäeva puhul direktor Ulvi Valge. Alati laulame oma kooli laulu, mis on õpetajate ja õpilaste ühislooming. Kõige toredam ja oodatum osa aktusest on klasside ettevalmistatud sünnipäevakingitus – erinevad mõistatused, trikid ja teaduskatsed.

Seekord oli 1. klass välja mõelnud toredad anagrammid oma nimedest, mida oli põnev lahendada. Nägime tantsivat tatart, oli maagilist matemaatikat, laval sündis vulkaanipurse, poeti läbi väikese paberilehe, nägime libisevat surfamist ja veendusime, et ka kommidega saab kunsti teha. 9. klass lõpetas teadusetenduse mustkunstitrikkidega.

Täname üllatuse eest kooli hoolekogu liikmeid, kes kinkisid lastevanemate poolt koolile juubelisünnipäevaks noore õunapuu. Täname Saaremaa vallavalitsust ja oma kooli vilistlasi, kelle toetusel saime avada kooli 60. sünnipäevaks akvaariumi mitmete huvitavate kalaliikidega.

Sünnipäev lõppes kogu koolipere ühise tordisöömisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles