PAAR EUROT IGALT TURISTILT? Vallavolikogu keskkonnakomisjon pooldab Saaremaa turismimaksu (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Angla XI pärimuspäev
Angla XI pärimuspäev Foto: Irina Mägi/Saarte Hääl

Saaremaa vallavolikogu ehitus- ja keskkonnakomisjon toetas üheksa häälega otsust kaaluda vallas turismimaksu kehtestamise võimalust.

Ettepaneku teinud komisjoni esimees Mihkel Undrest ütles, et teema tuli päevakorda seoses valla jäätmekava aruteluga. Vallal ei ole tema sõnul sihtotstarbelist raha ja korraldust, kuidas koristada turistide järelt, kellest jääb maha arvestatav kogus jäätmeid.

Juba augustis tuli sarnase ettepanekuga välja Torgu osavallakogu, arutades valla eelarvestrateegiat. Osavallakogu tõi samuti ühe murena välja igasuvised prügiuputused avalikes kohtades. “Maksust laekuvat tulu saaks kasutada vallale turismiga seonduvalt tekkivate lisakulude katmiseks,” ütles osavallakogu juht Kaupo Vipp.

Vallavalitsus ei saa vallavanem Mikk Tuisu sõnul ettepanekut isegi arutama hakata, sest Eesti seadusandlus ei võimalda säärast kohalikku maksu kehtestada. “Nägemust, kas see oleks vajalik ja kasulik Saaremaale, ei ole,” märkis Tuisk.

Helina Andruškevitsus
Helina Andruškevitsus Foto: Erakogu

Vallavalitsuse turismi- ja turundusteenistuse juhataja Helina Andruškevitsus ütles, et turismimaksu koguvad paljud Euroopa suurlinnad, aga ka näiteks Leedu linn Druskininkai, mis on Kuressaarest väiksemgi. Seal kogutakse maksu 1 euro öö kohta ning kasutatakse seda turundus- ja arenduskuludeks ning turismitaristu arendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles