Ettevaatlikud saarlased Ärge uskuge võõraste mesijuttu!

Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Juhtumid, kus kelmid on kelleltki raha või kinnisvara välja petnud, on kahjuks üsna tavaliseks muutunud. Uurisime saarlastelt, kas ka neil on püüdnud sulid nahka üle kõrvade tõmmata.

Helga Õue
Helga Õue Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Helga Õue Kuressaarest:

Minul pole petturitega kokkupuuteid olnud. Olen ka nii teadlik, ei anna selleks isegi võimalust. Kui helistatakse võõralt numbrilt, ei hakka ma isegi vastu võtma. Olen kuulnud, et mõned lasevad ennast ikka ära moosida ka. Saaremaal pettureid eriti pole, selle koha pealt on siin õnneks rahulik elu.

Kersti Tamm
Kersti Tamm Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kersti Tamm Salmelt:

Kui võõralt numbrilt mingite pakkumistega helistatakse, siis ütlen kohe: “Aitäh, ei soovi!” Ma isegi ei kuula ära, mis nad tahavad. Kui saan sõnumi, et tahetakse metsa osta või muud sellist, siis ma ei reageeri sellele. Olen õnnelik inimene – pole petta saanud.

Helga Tass
Helga Tass Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Helga Tass Kuressaarest:

Saadan need, kes raha välja petta üritavad, sinna, kust nad tulnud on. Eks selliseid, kes helistavad ja midagi tahavad, ole iga päev. Ma ei lase neil isegi seletama hakata, mida nad pakuvad, vaid saadan kohe kuu peale – ka vene keeles. Sest ka vene keeles tülitavad.

Olen tuttavate kaudu kuulnud ühest inimesest, kellelt võetigi raha ära. Mõtlen – kuidas ta küll nii loll võis olla! See on ikka inimese oma viga, kui ta laseb endalt raha välja petta.

Marje Sõrvest:

Õnneks mina petturitega kokku puutunud ei ole. Ühel mu tuttaval, kes ei ela küll Eestis, oli petturiga suhtedraama, aga ta pääses sellest ega kaotanud oma vara. Kuidas mitte petta saada – ei tohi olla kergeusklik ega uskuda mesijuttu. Kasutage oma tervet mõistust!

Rene Riim
Rene Riim Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Rene Riim Kuressaarest:

Minul petturitega kokkupuudet ei ole ja ma ei tea ka, et kellelgi mu tuttavatel oleks. Võõrastelt numbritelt ikka helistatakse, aga siis on vastus lühike: “Ei ole huvitatud!” ja kõne kinni. Õnneks pole selliseid kõnesid päris ammu tehtud. Et mitte petta saada, on lihtne soovitus: kui jutt tundub imelik, tuleb kontakt kohe lõpetada.

Abigail Rass
Abigail Rass Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Abigail Rass Kuressaarest:

On helistatud küll ja pakutud igasugu kaupa müüa – hambaharju, raseerijaid, telekaid –, aga ma ei ole nende pakkujatega edasi rääkinud. Ütlen tavaliselt, et mul on kiire.

Ühel korral helistas üks vanem inimene – rääkis hästi aeglaselt ja imelikult. Vaatasin – see oli üldse mingi teise riigi telefoninumber.

Slavik Vanem
Slavik Vanem Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Slavik Vanem Kuressaarest:

Kahjuks on kergeusklikke inimesi, kes loodavad kiiresti rikkaks saada. Mina kahtlaseid kirju või pakkumisi ei puutu ega kliki – ei huvita. Sellised e-mailid kustutan ära. Mõni aasta tagasi helistati mulle Nigeeriast. Räägiti pool-inglise keelt. Mina vastasin inglise keeles: “No!” ja rääkisin edasi eesti keeles.

Anto
Anto Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Anto Ruhve külast:

Vahel on helistatud küll tundmatutelt numbritelt välismaalt, aga ma ei ole neid kõnesid vastu võtnud. Möödunud nädalal oli jälle üks – helistati Tšehhi numbrilt. Mina sellistele kõnedele ei vasta.

Kui helistatakse küll võõral numbril, aga Eestist, olen kõned ikka vastu võtnud. Eks seal ole igasugu pakkumisi. Näiteks taheti mult metsa osta, aga ma ei müünud.

Kirju lubadustega, et saan palju raha, sain viimati hulk aastaid tagasi. Viimati kirjutati vist Nigeeriast ja pakuti miljonit. Ma ei tea oma tuttavate seas küll kedagi, kes oleks sulidele oma raha ära andnud. Kuidas pättide ohvriks mitte langeda – lihtsalt ei tasu vastata nende kõnedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles