Kalamehed leidsid rannikult kõrgtehnoloogilise aakriku

Saarte Hääl
Copy
Hiljem kasti garaažis lähemalt uurides selgub, et see kuulub Poola teaduste akadeemia geofüüsika instituudile.
Hiljem kasti garaažis lähemalt uurides selgub, et see kuulub Poola teaduste akadeemia geofüüsika instituudile. Foto: Erakogu

“See kalapüük ei unune,” kinnitab Orissaare mees Jaanus Tuusti, kes koos Urmas Treiga leidsid Saaremaa läänerannikult elektroonikat täis kollase kasti.

Mehed oli käinud võrgul ja sõudsid tagasi kalda poole, kui nende tähelepanu äratas kivide vahele peitunud kollane kast. Osa sellest oli tormiga kuhjunud adru alla mattunud, kuid kalamehe silm on ikka harjunud üle kaldamärkide libisema ja mis natuke taustast erineb, see silma torkab.

Lähemale minnes tõmbas esmalt tähelepanu kasti peal olev klaaskuppel ja sellel jäme varras, küllap antenn. “Esimene mõte sähvatab läbi pea – UFO!” kirjeldab Tuusti. Kollane kast suurusega 130x 70x 70 cm on elektroonikat ja mehaanikat täis. Liigutada seda ei jaksa, liiga raske.

Hiljem kasti garaažis lähemalt uurides selgub, et see kuulub Poola teaduste akadeemia geofüüsika instituudile. Saarlased võtsid poolakatega ühendust, sealt lubati asjaga tegeleda, kuid seni valitseb vaikus.

Aakrik.
Aakrik. Foto: Erakogu

Internetis selgus taustauuringust, et tegu on kõrgtehnoloogilise seismograafiga. Inglismaal valmistatud seade lastakse kuni 6 km sügavusele mere või ookeani põhja ja mõõdetakse piirkonna maavärinaid.

Akud peavad vastu kuni aasta, seejärel tõuseb seismograaf pinnale ja korjatakse üles. Siiski võib mõni ka kaduma minna. Nii juhtus ka sellega, mis Läänemere seismilist olukorda mõõtis ja mingil põhjusel Saaremaa rannikule jõudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles