TERVIS ⟩ Lipoom, bursiit ja ateroom – koledad, ent ohutud

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kuressaare haigla nahaarst Erika Kesküla
Kuressaare haigla nahaarst Erika Kesküla Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui naha alla tekib mügarik, mis kasvab või lihtsalt häirib, tasub seda kindlasti arstile näidata – tohter selgitab, millega on tegemist, ja laseb moodustise vajadusel eemaldada.

Kuigi esmalt võiks naha alla tekkinud moodustist näidata perearstile – kes patsiendi kirurgi konsultatsioonile saadab –, pöördub osa patsiente oma murega kõigepealt nahaarsti poole.

“Vajadusel laseme moodustist ultraheliga uurida, et täpsustada, millega on tegemist,” ütleb Kuressaare haigla nahaarst Erika Kesküla.

Sageli osutub munajas mügarik lipoomiks – nahaaluseks healoomuliseks rasvkoekasvajaks. Need võivad tekkida kehal kõikjale, kus leidub rasvkudet. Kui lipoom on väike ega häiri, siis ei pea seda eemaldama. Kui see kasvab, on mõõtmetelt suur ja segab, siis saab lasta selle kirurgiliselt eemaldada.

Vahel tekib nahale rasunäärmete ummistuse tagajärjel tsüstkasvaja ehk ateroom.

“Ka see on healoomuline,” kinnitab dr Kesküla.

Sagedamini tekivad ateroomid seljale ja näole, vahel ka peanahale. Rasunäärme all oleva kotikese saab ise tühjaks pigistada, ent see täitub uuesti rasuga.

“Kes tahab neist tsüstidest lõplikult lahti saada, peab need laskma kirurgiliselt eemaldada,” ütleb dr Kesküla.

Saaremaa mehel, neljakümnendates eluaastates Andrusel tekkis munajas rasvkasvaja küünarnukile naha alla pärast seda, kui mees oli ehitustööde käigus küünarnuki mitu korda ära löönud.

Kui limapauna põletiku ehk bursiidi põhjustatud munajas moodustis esimest korda süstlaga vedelikust tühjaks tõmmati, ilmus see mõne aja pärast uuesti. Teist korda eemaldatud, pole mügarik enam tagasi ilmunud.

Bursa ehk limapaun on väike vedelikuga täidetud kotike liigese vahetus läheduses ning selle ülesanne on vähendada hõõrdumist liigese piirkonnas. Trauma, kroonilise ülekoormuse või pideva mehaanilise surve tõttu võib seal tekkida põletik ehk bursiit.

Olgugi et internetist võib leida igasuguseid soovitusi, kuidas tüütust nahaalusest munast lahti saada, ei tohi seda ise ravima hakata. Kui näiteks lipoom ise katki teha või seda pigistada, võib rasvkude hoopis vohama hakata või viga saanud kasvajas mädane põletik tekkida.

Seega tasub oma murega pöörduda kõigepealt hoopis perearsti poole, kes suunab hädalise eriarsti konsultatsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles