Pakendiettevõte on hädas Saaremaal konteinerite lagastajatega

Saarte Hääl
Copy
Mustjala valla papp-paber konteiner 07.10.2021
Mustjala valla papp-paber konteiner 07.10.2021 Foto: Eesti Pakendiringlus

Eesti Pakendiringlus kutsub üles kõiki saarlasi ja saarel käijaid mitte reostama pakendipunkte, et mitte rikkuda korralike sorteerijate materjali.

Saaremaa pakendikonteineritest on autojuhid leidnud nt paberikonteinerist kive, segapakendikonteineritest kõike muud: alates riietest lõpetades vanaõli vmt.

Eesti Pakendiringluse juhatuse esimees Alder Harkmann teatas, et ettevõte on Saaremaa avalike pakendikonteineritega väga hädas.

"Saaremaalt jäätmete vedamine mandrile ümberöötluseks on juba vahemaa tõttu ressursimahukam kui muudest piirkondadest, nüüd tuleb aga järjest rohkem ette tühisõite ja ka lausa selliseid, mis vedaja autot rikuvad."

7.10.2021 Mustjala alevi paber-papi konteineri sisu näide. Kivid.
7.10.2021 Mustjala alevi paber-papi konteineri sisu näide. Kivid. Foto: Eesti Pakendiringlus

Pakendiringlus uuris hiljuti põhjalikult Saaremaalt tulevat pakendisisu ja Harkmanni sõnul võib üsna kindlalt väita, et see on võrreldes paljude teiste Eesti piirkondadega väga kehv.

Miks prügi pakendikonteineritesse satub. Pakendiringlus vahendab oma pressiteates Saaremaa valla jäätmete peaspetsialisti Katrin Koppeli sõnu, et "paraku ei ole läinud majapidamiste kohustusliku jäätmeveoteenusega liitmine nii hästi, kui oleks võinud eeldada." 

Tema sõnul on vallavalitsus OÜ Prügimees tähelepanu korduvalt juhtinud asjaolule, et piirkonnas on veel jäätmeveoga liitmata kinnistuid.

"Ei saa välistada, et osa nendes majapidamistes tekkivatest olmejäätmetest viiaksegi avalikesse pakendikonteineritesse,“ täpsustas Katrin Koppel.

Nasva pakendikonteiner 2.06.2021. Määrdunud õlisodi või pigi, mis määris nii teised pakendid, auto kui autojuhi.
Nasva pakendikonteiner 2.06.2021. Määrdunud õlisodi või pigi, mis määris nii teised pakendid, auto kui autojuhi. Foto: Eesti Pakendiringlus

Koppel märkis, et kohas, kus on süsteemsed pakendikonteinerite prügistajad, ei saa tegelikult konteinerit hoida: vale prügi pakendikonteineris rikub ära ka korralike sortijate töö.

Lisaks on konteinerid pidevalt ületäitunud – näiteks väikeses Nasva külas – ja ületäitunud mitte õige sisu, vaid pakendikonteinerisse sobimatute jäätmetega.

See tähendab aga, et auto kutsutakse kohale, tegelikult aga jäätmeid ära viia ei saa, sest pakenditega pole tegemist.

"Siis tuleb eraldi tellida segaolmejäätmeid vedav auto – niiviisi kulub mõttetult hulk aega, energiat ja kütust,“ lisas Alder Harkmann.

Aeg-ajalt leidub pakendikonteinerites ka ehitusjäätmeid. Selle probleemi lahendamiseks on vallavalitsus paigaldanud juba kahe probleemsema pakendipunkti juurde valvekaamerad.

Avaliku konteineriga vastutust ei ole

Jäätmespetsialist Katrin Koppeli sõnul on eraldi küsimus, kas pakendijäätmete kogumine avalike konteineritega ennast tänasel päeval enam õigustab, sest avalikku konteinerisse pannakse jäätmed ära anonüümselt, vastustust ei ole.

KATRIN KOPPEL.
KATRIN KOPPEL. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Samas pakendijäätmeid tekib majapidamistes tavaliselt rohkem.

„Ei ole mõistlik, et nende jäätmete üleandmiseks peab minema kodust kaugemale. Ehk on aeg üle minna avalikelt pakendikonteineritelt pakendijäätmete kodust kogumisele, millega kaasneb ka isiklik vastutus.

Avalikud pakendikonteinerid võiksid jääda vaid kaupluste juurde, kes neid samu pakendeid oma klientidele igapäevaselt müüvad,“ lisas Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles