Noorte vaimne tervis vajab digitaalseid lahendusi

, Telia Eesti toetustegevuste juht
Copy
Üksik neiu. Foto on illustreeriv.
Üksik neiu. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Hoolimata sellest, et oleme andnud endast päris palju, et kohaneda koroonaviiruse perioodiga ning pingutanud, et koolid saaksid tavapärast kontaktõpet jätkata, on viimased kaks aastat selgelt mõjutanud väga tugevalt noorte vaimset tervist.

HITSA, lastekaitse liit ja Telia on viinud regulaarselt läbi Laste Nõuandva Paneeli rahvusvahelist uuringut, mis mullu keskendus distantsõppega toimetulekule. Suured muutused elukorralduses on kasvatanud rohkem üksinda olemise ja ekraani taga veetmise aega, tõmmanud koomale ligipääsetavuse mitmekülgsele abile. Noorte vaimne tervis on saanud löögi ja jäänud unarusse. Sama kinnitab ka Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise uuring. Meie täiskasvanutena peaksime vastutama selle eest, et noor teaks, kust sellises olukorras on võimalik saada professionaalset tuge. Reaalsus on see, et järjekorrad koolipsühholoogide juures aina kasvavad, eravastuvõtt on liiga kallis ning ootejärjekord mitu kuud. Maakonnakeskustest väljaspool on abi saamine põhimõtteliselt võimatu.

Kust saavad noored inimesed praegu psühholoogilist abi:

www.peaasi.ee, kus on võimalik võtta ühendust ka spetsialistidega, kes annavad nõu ja aitavad selgust saada murede korral. Noortel vanuses 16-26 aastat on võimalus saada tasuta vaimse tervise alast nõustamist, mis eriolukorra ajal toimub videosilla vahendusel.

Mure korral tasub kindlasti helistada lasteabi numbrile 116 111 (24 h) või küsida nõu lasteabi jutunurgast www.suurimjulgus.ee.

www.clanbeat.com – rakendus aitab märgata ja toetada õpilaste heaolu. Rakenduse kasutamine klassis on õpetajatele ja nende õpilastele tasuta.

www.spoofy.ee – uus arvutimäng, mis õpetab lastele internetiohtusid, veebis käitumist ja muid nutiseadmetega seotud teemasid.

www.triumf.health/eesti – tervisetehnoloogia ettevõte Triumf Health on loonud mobiilse tervise platvormi, kus personaalne tervisetugi viiakse lasteni läbi mängukeskkonna.

https://koneravi.ee/ – interaktiivsed harjutused kõne arendamiseks.

Meil on juba digilahendusi nii ennetuseks kui raviks, ent sellest ei piisa – vaja on rohkem startupe vaimse tervise toeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles