Tulgu seekordne kadripäev vägev!

, Saare maakonna rahvakultuurispetsialist
Copy
Foto: Sander Ilvest

“Et kadripäev mööduks tänavu nii tormiliselt, et seda oleks veel takkajärele kogu aasta põhjust mäletada, tuleb selleks juba varakult ettevalmistusi teha,” kirjutab rahvakultuurispetsialist Krista Lember, kutsudes kõiki huvilisi koolitustele.

Kadripäev nagu paljud teisedki rahvakalendri tähtpäevad on kogukonna läbikäimise ja lõõgastumise seisukohalt alati oluline olnud. Kadrisantide toodavast karjaõnnest on meie põlvkonnas siiani tõelist puudust tundnud vaid vähesed. Tänastes oludes aga tajume, et piirangutevabad karjakesi koosolemised ongi üks suur karjaõnn. Vajame elusolemiseks üksteise lähedust ja head seltskonda.

Eesti folkloorinõukogu ärgitab juba neljandat aastat üle-eestilise “Hakkame santima!” aktsiooniga mardi- ja kadripäeva tähistama ning seda just perekeskselt või täiskasvanute seas. Septembrist novembrini toimuvad Eesti eri paikades koolitused, mis ka täiskasvanute silmad särama löövad.

Saaremaal on kadripäeva toidukoolitus kavas juba 23. oktoobril kell 10 Kõrkküla seltsimajas ja 23. oktoobril kell 15.30 Tornimäe rahvamajas. Koolitus on suunatud pere- ja sõpraderingis või suuremas kogukonnas kadripäeva tähistajatele. Kes santima ei taha minna, saab püha pidada kas kodus või rahvamajas kadripäeva pidu ette valmistades. Koolituse käigus antakse ülevaade kadripäeva tavanditoitudest ja kombestikust ning valmistatakse üheskoos just sel päeval pidulauale sobivad road.

Koolitusi viib läbi Inga Paenurm – aasta kokk 2005, president Toomas Hendrik Ilvese administratsiooni köögi kokk, Markofka söögimaja perenaine.

Kadripäeva kombestiku koolitus on aga kavas 4. novembril kell 16 Karja rahvamajas. Seal saab ülevaate kadripäeva ajaloolisest kujunemisest, kombestikust, kadripere maskeerimisvõimalustest ning muidugi lauludest ja naljadest. Tutvume erinevate andmebaaside ja allikatega ning proovime sanditamise omal nahal ära.

Koolitust viib läbi Mari Lepik ehk Tammeougu Mari – taimeökoloogist sõrulane. Õppija, uurija ja õpetaja, kelle eesmärgiks on Sõrvemaa ja sõrulaste isioma kultuuri püsimajäämine.

Täpsemat infot leiad “Hakkame santima!” kodulehelt

Koolitustele saab registreeruda aadressil krista.lember@rahvakultuur.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles