KÜLAVAHELOOD Mis tunne on pärast mitmekuist reisi kallistada pereliikmeid?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

9. oktoobri keskpäeval tervitasid saarlased ja mujalt Roomassaare sadamasse tulnud inimesed Arktika reisilt koju saabuvaid laevapere liikmeid. Kadi raadio "Külavahelugude" saatejuht Aare Laine küsitles seega sadamakail laeva vastu võtma tulnud huvilisi.

Saaremaa merekultuuri seltsi esimees Rein Sepp tuletab saates meelde oma merereise. Kaptenina käis ta püügiretkedel ookeanidel ja teab omast käest, mis tunne on pärast mitmekuist reisi laevalt maale astuda ja kallistada pereliikmeid ning vastutulnud sõpru.

Eesti meremuuseumi direktor Urmas Dresen oli uurimislaeva pardal Antarktika reisi ajal ja ka üks selleteemalise näituse koostajaid. Ekspositsioon oli väljas ka Saaremaa muuseumis, Kuressaare linnuses. Dreseni hinnangul on Admiral Bellingshauseni reisid ajaloolise tähtsusega.

Vahetult enne laeva sildumist esineb Kuressaare linnaorkester Matis Männa dirigeerimisel. Noor solist Martin Vesberg esitab Arne Oidi loodud laulu "Sadam ootab". Ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli tänab avakõnes nii kapten Priit Kuuske kui kogu laevaperet, fänne, kes laeva teekonda jälgisid ja toetajaid. Pruuli annab tänudiplomi kogu saarerahvale ja diplomi saab ka Eesti meremuuseum. Urmas Dresen ja Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk kiidavad ekspeditsiooni liikmeid.

Pruuli toonitab, et varem pole ühegi purjelaeva ahtris nii kaugel põhjas, 80 kraadi ja 7 minutit, sinimustvalge lipp lehvinud. Lühiintervjuu annab saates saarlane, Cambridge´i ülikooli teadlane ja õppejõud Annela Anger-Kraavi, kes uuris reisi ajal kliimamuutusi Ida-Gröönimaal.

Pikemalt reisist ja üldse oma töödest-tegemistest pajatab Kailuka küla mees Priit Kuusk. Mees annab teada ka seda, kuidas temast purjetaja sai, kellega reisidel kohtus jne.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles