LUGEJA KÜSIB ⟩ EL-i koroonatõendita sõltun teenindaja suvast

Saarte Hääl
Copy
Koroonatõend.
Koroonatõend. Foto: Marko Saarm

Toimetuse poole pöördus saarlane, kes töötab välismaal, väljaspool Euroopa Liitu ja veedab suure osa aastast kodumaalt eemal. Kuigi ta on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud ja omab selle kohta vastavat dokumenti, on tema sõnul probleeme just sellega, et tegemist ei ole Euroopa Liidu COVID-tõendiga, millega saaks külastada kultuuriasutusi ning kas või kohvikusse-restorani minna.

"Kohalikku koroonapassi ma ei saa ja kuna QR-koodi paberil ei ole, siis oleneb see, kas mind uksest sisse lastakse, teenindaja suvast," ütles murelik kodanik. Ta lisas, et probleem on siiski palju laiem kui vaid ühe inimese mure. "Jõuludeks on koju tulemas ilmselt palju eestlasi, kes elavad väljaspool Euroopa Liitu. Olgugi vaktsineeritud, kas nad on sunnitud oma puhkuse ajal kodus istuma?"

Kommenteerib terviseameti kommunikatsioonitalituse meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel: Eesti arvestab ka teiste riikide tõendeid.

Inimesed, kes on vaktsineeritud välimaal, saavad vaktsineeritust tõestada, esitades:

• immuniseerimispassi, selle koopia või vastava tõendi (sh EL-i nõuetele vastava COVID-19 digitaalse vaktsineerimise tõendi);

• teise riigi andmebaasi väljatrüki, mis on ametlikult kinnitatud;

• immuniseerimisepassi (mille väljastamist on võimalik paluda tervishoiuteenuse osutajalt paberkandjal).

Teises riigis tehtud vaktsineerimist tõendav dokument peab olema ladina või slaavi tähestikus, eesti, vene või inglise keeles ning sisaldama järgmist informatsiooni: haigus, mille vastu immuniseeriti; immuniseerimise kuupäev; immuunpreparaat, mida kasutati; mitu annust on isikule manustatud; tõendi väljastaja andmed.

Lisaks digitaalsele COVID-tõendile saab üritustel ja tegevustes osalemiseks ning toitlustusasutuste külastamiseks kasutada ka teisi samaväärseid tõendeid, millega on võimalik tõendada enda vaktsineeritust või läbipõdemist.

Vaktsineerituse tõendamiseks sobib ka paberkandjal kollane immuniseerimispass, mille väljastab inimese soovi korral perearst või mõni teine vaktsineerimist läbi viiv tervishoiutöötaja. Samuti saavad immuniseerimispassiga oma vaktsineeritust tõendada inimesed, kes on vaktsineeritud välismaal.

Kogu info on leitav ka veebilehel kriis.ee lehel jaotise “vaktsiinid, tõendid ja tervis” all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles