SIGNE RIISALO ⟩ Astume samme selleks, et tõsta pensionäride elukvaliteeti

Signe Riisalo
Copy
Alates 1. aprillist tõusevad pensionid.
Alates 1. aprillist tõusevad pensionid. Foto: Toomas Huik

Riigikogus on läbinud esimese lugemise 2023. aastast kehtima hakkav pensionide erakorralise tõusu eelnõu, mis tõstab pensionide baasosa 20 euro võrra. Kinnitati keskmise pensioni tulumaksuvabastuse eelnõu ning ühtlasi tõuseb üksi elava pensionäri toetus 115 eurolt 200 eurole.

Pensioni baasosa erakorraline tõstmine suurendab kõikide vanaduspensioni, töövõimetus- ja toitjakaotuspensioni saajate pensione. See samm aitab enam just madalamat pensioni saavaid ja mittetöötavaid pensionäre ning puudutab 2023. aastal pea 321 000 inimest.

Pension maksuvabaks

Peame seisma selle eest, et ka vanemas eas saaks inimene püsida aktiivne ja olla täisväärtuslik ühiskonna liige. Harjumuspärase eluviisi säilitamine väärikas eas on täpselt sama tähtis kui mistahes muus eluetapis. Seetõttu otsustasime ka keskmise pensioni püsivalt tulumaksuvabaks muuta.

Kui praegu rakendub pensionäridele üldine maksuvaba tulu, mis sissetuleku kasvades hakkab vähenema, siis alates 2023. aastast hakkab riikliku pensioni saajatele kehtima maksuvaba tulu keskmise vanaduspensioni ulatuses, olenemata nende muudest sissetulekutest.

100 eurot juurde

Praeguste prognooside kohaselt on pensioniindeks iga-aastaselt tõusmas ja nii on 2023. aasta 1. aprillil keskmine vanaduspension eeldatavasti 622 eurot ja 2024. aastal 652 eurot. Seega tõuseb keskmine pension 2024. aasta 1. aprilliks praegusega võrreldes 100 euro võrra ja kogu pensionitõus on vanaduspensioni saajale esitatud eelnõu järgi tulumaksust vaba.

Niisamuti lisandub siia üksi elava pensionäri toetuse tõus, mida makstakse igal aastal oktoobris neile pensionäridele, kes elavad rahvastikuregistri andmetel üksi ja kelle igakuine kättesaadav pension on väiksem kui 669 eurot. Toetuse maksmine aitab parandada ligi 90 000 pensionäri sissetulekuid.

Soovime, et Eesti Vabariigis ei peaks inimesed pensioniea ees hirmu tundma, vaid et sellest kujuneks väljateenitud aeg, mil on võimalik keskenduda nii iseendale kui ka oma lähedastele. On oluline, et vanemaealised saavad end tunda rahaliselt iseseisvana. Need on esimesed sammud meie vanemaealiste heaolu tõstmise plaanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles