Justiitsminister ⟩ Sundvaktsineerimine ei lähe kokku euroopaliku ilmavaatega

Maris Lauri
, justiitsminister (Reformierakond)
Copy
Justiitsminister Maris Lauri.
Justiitsminister Maris Lauri. Foto: Remo Tõnismäe

Eile oli rahvusvaheline inimõiguste päev. Justiitsminister Maris Lauri sõnas Inimõiguste Instituudi korraldatud paneelarutelus, kus tänavu oli teemaks ühiskonna ja üksikisiku huvide tasakaal, et sundvaktsineerimise mõte ei lähe kokku Euroopa põhimõtte ega euroopaliku ilmavaatega.

“Võime öelda, et konsensus vaktsineerimise kasulikkusest on Euroopa-üleselt olemas. Siit edasi, selle kohustuslikuks tegemine oleks minu hinnangul aga ühtse Euroopa tee häving. See ei arvestaks mitmekesisusega ei riikides ega üksiksiku tasandil ja see ei lähe kindlasti kokku euroopaliku ilmavaatega.

Aktsepteerida tuleb seda, et kõigiga ühise seisukohani ei jõutagi, kuid teavitustööd vaktsineerimise kasulikkusest tuleb igal juhul jätkata.

Tuleb rääkida, selgitada ja võimalusi tutvustada, isegi kui see tundub juba lootusetu. Peavad rääkima ministrid, arstid, naabrid ja sõbrad.

Aga rääkimise kõrval ei tohi unustada kuulamist ja meil tuleb aktsepteerida ka seda, et ongi inimesi, kes lõpuni jäävad teistsuguse seisukoha juurde. Kuid aktsepteerimine peab olema vastastikune.

Inimestel on olnud kõige raskem aru saada õiguste ja piirangute vaheliste piiride kiirest muutumisest.

Vabadus lõpeb sealt, kus algab teise inimese õigus – õigus elule, neist üks tähtsamaid. Siin on olnud vajalik kehtestada piiranguid ja see on nihutanud ka õiguste piire. Kui muidu on need piirid paika loksunud pikema aja vältel, siis viimase kahe aastaga on tulnud neid kogu aeg vastavalt uutele teadmistele, uutele tüvedele või muutunud nakatamisnäitudele ümber sättida. Kahtlemata on see kõigi jaoks olnud keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles