Margus Lindmäe ⟩ Parim kingitus on selline, mis päästab elu

Margus Lindmäe
, Saaremaa päästepiirkonna juht
Copy
Vingugaasiandurid. Pilt on illustratiivne.
Vingugaasiandurid. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees Grupp

“Tühja-tähja asemel tasuks oma lähedastele – eriti just eakatele inimestele – jõuludeks kinkida hoopis vingugaasiandur. Seda enam, et uuest aastast on see andur kõigis küttekolletega kodudes kohustuslik,” ütleb Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe.

Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe
Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

See, et vingugaasiandur on uuest aastast kohustuslik, oli väga mõistlik otsus. On ju vinguandur ainus abivahend, mis tuvastab toaõhus vingugaasi – värvitu, maitsetu, lõhnatu, salakavala ja väga tugeva mürgi. Suitsuandur seda teha ei suuda.

Ving uinutab inimese sügavalt ning kahjuks on juhtunud, et sellest unest inimene enam ei ärkagi.

Juhtumeid, kus vingugaas on inimesele saatuslikuks saanud, ei ole õnneks palju. Samas on vingugaasi tõttu elu kaotanud inimesi palju rohkem kui tulekahjus hukkunuid.

Arvatavasti on vingugaasisurmade statistika siiski lünklik – kõigist neist juhtumeist ilmselt teada ei saadagi. Näiteks on kusagil metsaservas üksi elav eakas inimene ahjusiibri liiga vara kinni pannud. Kui ta pole kolm-neli päeva ajalehti postkastist ära viinud ega vasta telefonile, võib kohale minnes selguda, et ta on surnud. Põhjust aga ei pruugita teada saada, kui just lahangut ei tehta. Pealegi – mitu päeva hiljem on vingugaas toast juba olematuks lahtunud.

Suur probleem on ka inimeste valed kütmisharjumused ja arusaamad, kuidas tuleb õigesti kütta. Paljud, eriti just vanema põlvkonna inimesed teavad: õige aeg ahju- või pliidiuks ja siiber sulgeda on siis, kui sinist leeki enam koldes pole, aga söed alles hõõguvad. Paraku pole õige nii teha, sest vingugaas on kerge tuppa imbuma.

Salakaval terviserikkuja

Kui kodus on vingugaasiandur, tuvastab see vingugaasi ja annab häiret juba siis, kui inimesele veel ohtu ei ole. Siis jõuab veel avada siibri, akna ja ukse ning ruumi tuulutada. Kui andur tahab igal õhtul korra piiksuma hakata, tuleb hakata siibrit hiljem sulgema.

Pisike kogus vingugaasi küll ei tapa, ent igapäevane väike kogus kahjustab siiski tervist. Pahatihti ei oska inimene ise aimatagi, mis ta terviseprobleemide põhjus võib olla.

Vestlesin kord ühe eakama daamiga. Tema rääkis: “Olen kogu suve nagu elektrijänes – jõuan kõike teha. Sügisest kevadeni olen aga justkui karu talveunes, toimetan hädapärast natukene, kogu aeg on vilets olla.”

“Eakas daam rääkis: “Olen kogu suve nagu elektrijänes – jõuan kõike teha. Sügisest kevadeni olen aga justkui karu talveunes, toimetan hädapärast natukene, kogu aeg on vilets olla.”.”

Kui ta aga vingugaasianduri sai, hakkas see igal õhtul piiksuma, andes tunnistust selle toreda naise valest kütmisharjumusest. Paraku on harjumused tugevad.

Suur probleem on ka see, et kaugeltki igas kodus pole kütteseadmed korras. Amortiseerunud pliidid-ahjud on aga vingugaasi allikas. Eks neid katkiseid küttekoldeid ole ka meile teada. Otsime lahendusi koos pererahva ja vallavalitsusega ning proovime need asjad korda saada. Kõigis kodudes me probleemi lahendada kahjuks ei saa. Kõige tähtsam on just pererahva koostöötahe.

Paigaldage ja selgitage

1. märtsist 2021 on vingugaasiandur kohustuslik kõigis gaasikütteseadmega või gaasiveesoojendiga hoonetes. 2022. aasta 1. jaanuarist peab vingugaasiandur majas olema ka siis, kui seal on tahkekütteseadmed, mis võivad vingugaasi tekitada, näiteks puuküttega ahi, kamin, pliit, katel vms.

Vingugaasianduri saab osta igast ehitusmaterjalide kauplusest, nende hinnad algavad umbes 25 eurost. Ostmisel tasub vaadata ka seda, kui pikk on seadme eluiga. Samuti on tähtis info anduri garantiiaeg.

Kuhu andur paigaldada? See peaks asuma küttekoldega samas ruumis, vähemalt paar meetrit koldeuksest eemal. Kõigil andureil on kaasas ka juhend selle kohta, kuhu ja kuidas see paigaldada. Samas – katse näitas, et kuigi ruumis erinevatesse kohtadesse paigaldatud vingugaasiandurid rakendusid erineva ajaga, tegid nad kõik seda siiski 1 minuti jooksul. See näitab, et vingugaas levib üle kogu ruumi ja leiab anduri igal juhul.

Soovitav on panna andur siiski inimese nägemiskõrgusele, et ta näeks ka anduri tabloolt, kui palju ruumis vingu on.

Seega – jätkem kasutud jõulukingitused oma eakatele sugulastele-sõpradele ostmata ning viigem neile hoopis vingugaasiandur. Eakas ise seda ostma ju naljalt ei lähe. Ning kui talle juba sellise kingi toote, kinnitage see ka tema kodus seinale.

Selgitage kingisaajale pärast anduri kasutusjuhendi lugemist, kuidas seade toimib, mida selle tablool olevad numbrid tähendavad ning mida teha siis, kui andur piiksuma hakkab. Eakal inimesel on ehk pisut raskem kogu seda infot omaks võtta, kuid samas on ta kohusetundlik.

Kui andur annab häiret, ent ähmi läinud inimesel on kui peast pühitud, mida ta tegema peaks, tuleks tal kindlasti helistada numbril 112 ja oma muret kurta. Vajadusel tulevad päästjad kohale ja aitavad ruume ventileerida.

Kellel on vingugaasianduri kohta küsimusi, saab nendele vastused internetist päästeameti loodud leheküljelt www.vingugaas.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles