Uueks nädalaks jagub nii krõbedamat kui lörtsisemat talveilma

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Lumetuisk Kuressaares
Lumetuisk Kuressaares Foto: Irina Mägi

Riigi ilmateenistuse andmeil on algava nädala lõpus oodata tsüklonit, millega kaasnevad rohked sademed lörtsi ja vihma ning seejärel lumena. Kuidas tsüklon sedakorda täpsemalt käitub, selgub juba nädala algul.

Esmaspäeval madalrõhkkond hääbub ja tõusva õhurõhu foonil on vaid üksikuid lumehooge. Tuul pöördub põhjakaarde ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..-8°C piires, pärastlõunal muutub ilm külmemaks.

Teisipäeva öö on kõrgrõhkkonna servas rahulik, sajuta ja käreda külmaga, sisemaal võivad termomeetrinäidud -20°C lähedale langeda. Päeval suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve, aga tänaste arvutuste kohaselt sadu veel ei jõua. Külm püsib mandri sisealadel jääb õhutemperatuur -10°C-st madalamale ja tugevnev lõunakaare tuul suurendab külmatunnet veelgi.

Kolmapäeval saab madalrõhkkond ookeanilt energiat lisaks ja laieneb jõuliselt üle kogu Põhja-Euroopa ning tõstab Läänemere ääres lõuna- ja edelatuule väga tugevaks. Eestisse jõuab sajupilvi, mis toovad algul lund. Öö hakul on veel mõõdukalt külm talveilm, pärast keskööd tõuseb saartel õhutemperatuur 0°C ümbrusse. Päeval lisandub lund, Lääne-Eestisse ka lörtsi ja vihma ning õhutemperatuur tõuseb plusspoolele, idapoolsetes maakondades tõuseb õhtul 0°C ümbrusse.

Neljapäeval lisandub läänekaarest soojust ja niiskust. Sajab lörtsi ja vihma. Lõõtsub väga tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur on enamasti plusspoolel.

Reedel võib vana madalrõhkkonna serva mööda liikuda kiires loodevoolus uus aktiivne keeris üle Botnia lahe Venemaa poole. Niinimetatud "sukelduja" tüüpi tsüklonitega kaasnevad sageli rohked sademed lörtsi ja vihma, seejärel lumena, tormine läänekaare tuul ja kiire õhutemperatuuri muutus plusspoolelt miinuspoolele. Kuidas seekordne tsüklon käitub, sellest täpsemalt uue nädala algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles