TUUL KUNI 30 m/s ⟩ Uus nädal saabub korraliku talvetormiga

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Laps lumetormis
Laps lumetormis Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riigi ilmateenistuse andmeil hakkab tuul taas rohkem hoogu koguma ööl vastu esmaspäeva ning tõuseb päeva jooksul tugevaks talvetormiks. Ilmateenistus väljastas ka teise taseme hoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik.

Pühapäeva öösel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari, hoiab ilma sajuta ja üürikeseks rahustab ka tuule. Samal ajal läheneb Norra merelt juba uus aktiivne madalrõhkkond, laieneb üle Skandinaavia ja algab taas surve Läänemere ümbruse rõhuväljale ning hommikul on vastu Läänemerd edelatuule puhanguid 14-15 m/s. Õhutemperatuur on saartel napilt miinuspoolel, mandril langeb -5..-11°C-ni. Päeval laieneb madalrõhkkonna serv ühes pisut mahedama õhumassiga üle Läänemere, õhutemperatuur tõuseb saartel ja mandri lääneosas 0..+3°C-ni, Kesk-Eestis pärastlõunal 0°C lähedale, Eesti idaosas jääb õhtuni miinuspoolele. Saartele jõuab lörtsi- ja vihmasadu ning laieneb üle maa, suureneb jäiteoht, sisemaal sajab algul ka lund, teeb tuisku. Edelatuul tõuseb puhanguti 15, saartel ja rannikul 20 m/s.

Esmaspäeval liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu Laadoga suunas ja laieneb servaga üle Eesti. Öösel sajab meil laialdaselt lörtsi, lääne pool tuleb sekka ka vihma. Puhub tugev edelatuul, pärast keskööd pöördub järk-järgult loodesse. Õhutemperatuur on enne keskööd plusspoolel, pärast keskööd langeb veidi alla 0°C. Päeval laieneb madalrõhkkonna lääne-, edelaserv jõuliselt üle Eesti ning tõstab loode- ja põhjatuule tormiks, tõenäoliselt tõusevad puhangud üle 20 m/s, saartel ja looderannikul 30 m/s lähedale, kõige marulisem on tuul pärastlõunal ja õhtul. Sajab lund ja tuiskab. Õhutemperatuur on 0..+3°C, saarte rannikul jääb veidi üle 0°C.

Teisipäeva öö hakul ulatub kaugeneva madalrõhkkonna järel loode- ja põhjatuul veel tormiste iilideni, pärast keskööd jääb tuul nõrgemaks ning sajupilved lahkuvad ja taevas selgineb. Päeval kiirustab üle kõrgrõhuhari, ilm püsib sajuta ja laialdaselt on ka selget taevast. Loodetuul on veel mõõdukalt tugev, pärastlõunal tõmbub veidi tagasi ja pöördub läände ja edelasse. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul saartel -1..+1, mandril -2..-8°C, õhtul langeb -10°C lähedale.

Kolmapäeval jõuab Skandinaavia põhjatipu lähistele uus aktiivne madalrõhkkond, laieneb Läänemere ümbrusse, tõstab edelatuule tugevaks, toob algul lund, seejärel lörtsi ja vihma. Öö hakul on ilm veel karge, pärast keskööd õhutemperatuur tõuseb ja päevaks läheb juba sulale.

Kiired muutused jätkuvad ka nädala teisel poolel.

Neljapäeval suundub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel tungib põhjakaarest taas külmem õhumass sisse ning õhutemperatuur langeb miinuspoolele, sajuhood muutuvad lumisemaks.

Reedel jätkub põhjakaarest külma sissetung, ilm on lumehoogudega ja talvine, külmatunnet suurendab tugev loodetuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles